Çevre Dostu Üretim

Üretim süreçlerinin sürekli iyileştirilmesi ve buna eşlik eden bilinçli kaynak tüketimi Dr. Oetker’in kalite sözünün önemli bir parçasıdır. Verimli ve modern üretim tesisleri ve bunun yanında üretim süreçlerinde toprak, hava ve suyu olumsuz etkileyen sonuçların sürekli azaltılması bunun için ön koşullardır.

Çevre Dostu Üretim

Ekolojik Denge Çalışmaları

Düzenli olarak kurulan ekolojik şirket bilançosu, bir yıl içerisinde kuruluşa giren ve çıkan tüm madde ve enerji akışını kayıt altına alır. Yaşam Döngüsü Analizleri (ekolojik bilanço ve kuruluş faaliyetleri) çevresel etkiler hakkında kesin bir özet sunmaktadır. Bu da ekolojik açıdan zayıf kalan yerleri tespit etmek, yeni hedefler belirlemek ve bununla gelen başarıları tam olarak kayıt altında almayı sağlamaktadır. Başarılı bir şekilde uyarlanmış tedbirler, tesislerde benzer süreçlerle düzenlenmiştir.

Ambalajlar

Ambalajlar

Gıda endüstrisinde ambalajlar;  ürünün  hijyen,  lezzet ve aroma gibi önemli temel bileşenlerini koruyan vazgeçilmezlerdir. Ambalajlar Dr. Oetker ürünlerinin üstün kalitesine önemli katkılar sağlamaktadır. Bunun yanında tüketiciye ürünlerin hazırlanması ve kullanılması konusunda önemli bilgiler aktarmaktadırlar.
Gelişim aşamasında olan ürün ambalajlarında tüm çevresel etkiler kontrol edilerek en üst seviyede çevreye uygunluğuna dikkat edilmektedir. Dr. Oetker,  ambalajların çevreye uygunluğu için çeşitli programlar ve projeler başlattığı gibi, cam, plastik ve kompozit malzemelerin yanı sıra özellikle karton ve kağıt malzeme kullanmaktadır. Sevk ambalajları çoğunlukla % 100 geri dönüşümlü oluklu mukavvadan ve streç filmden oluşmaktadır. Dr. Oetker’de kullanılan ambalaj malzemelerinin toplam miktarının  % 70’ini teşkil eden kağıt ve karton, en büyük payı almaktadır. Ürün ambalajlarının geri dönüşüm payı yaklaşık % 60 dolayındadır.

 

Su

Su

Dr. Oetker tesislerinde, su daha çok üretim alanlarının temizlenmesi için kullanılır. Şehir suyunun yanında tesislerin bazılarında  kuyu suları da kullanmaktadırlar. Kuyu suları özellikle kompressör tesislerinin soğutulmasında kullanılır ve sızıntı, kuyu ile doğal dolaşıma eklenir. Bununla birlikte kuyu suyu yeşil alanların sulanmasında ve sıhhi tesislerde de kullanılmaktadır.

Enerji

Enerji

Enerji tüketiminin azaltılması ve buna bağlı emisyon miktarının düşürülmesi, Dr. Oetker’de çevre ve iklim koruma faaliyetlerinin merkezini oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak Dr. Oetker tesislerinde entegre enerji yönetim sistemleri uygulanmaktadır. Enerji tüketim verilerinin; görsel ve bilgi işlem bazlı çalışmaları, kesin bir özet oluşturmakta ve kaynak korumada açıkça fark yaratan hassas korumayı göstermektedir. Ayrıca çevre kontrol sistemi, tüketim rakamları hakkında bir özet vermekte ve her bir üretim merkezi için karşılaştırma sağlamaktadır. Bu şekilde tasarruf potansiyeli şeffaf bir şekilde gözönüne serilmektedir.
Daha da fazlası, bazı Dr. Oetker tesisleri, üretim süreçlerinden gelen atık ısılarını kullanım suyu ve bina ısıtmasında etkin bir şekilde kullanmaktadır. Bazı tesislerde baca gazından elde edilen enerji ile uzaktan merkezi ısıtma tercih edilmektedir. 

Atık madde

Herhangi bir üretim tesisinde olduğu gibi, Dr. Oetker tesislerinde de birçok atık tipi mevcuttur. Yasal gereksinimlerine göre atıklar; tehlikeli ve tehlikeli olmayan atıklar olarak ayrılmaktadırlar. Dr. Oetker tesislerinde yaklaşık 40 çeşit atık madde ayrıştırılmaktadır. Toplama ünitelerindeki renk ayrımı sistemiyle birçok çeşidin daha toplama aşamasından ayrışması desteklemektedir. Tesislerde de atık ayrıştırma sistemi bulunmakta, ek olarak da atıklar tekrar sınıflandırılmakta ve geri dönüşüm bakımından hammadde olarak yeniden değerlendirilmektedir. Yeniden kullanılabilir konteynerların artan kullanımı ve pnömatik hammadde taşıma sistemleri, atık miktarını azaltmaya yaramaktadır.

Atık su

Yapılan analizlerle atık su kirliliği kontrolü düzenli olarak sağlanmaktadır. Gıda üretimi yapan Dr. Oetker tesislerinde, atık su o kadar temizdir ki, evsel olarak sınıflandırılabilir. Dondurulmuş ve taze ürünlerin imal edildiği üretim tesislerinde atık su, özellikle üretim tesislerinde yapılan temizlikte kullanılmaktadır. Dr. Oetker tesislerinin bazılarında  atık su, şehir kanalizasyonuna transfer edilmeden önce ev tipi biyolojik bir arıtma tesisinde temizlenmektedir.

Emisyonlar

Emisyonlar

Ağırlıklı olarak kömür santrallerinden elde edilen elektrik enerjisi, petrol ve doğal gazın yanması ile açığa çıkan karbon salınımları hava kirliliğinden sorumludur. Ayrıca, motorlu taşıtların araç trafiği de emisyon miktarlarını artıran önemli bir etkendir. Dr . Oetker enerji tüketiminin azaltılmasını hedefleyerek; üretim miktarlarına bağlı açığa çıkacak olan emisyon değerlerini sürekli kontrol ederek azaltılması yönünde çalışmalarını sürdürür.