Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Maya Çeşitleri

Maya, ilk üretim aşamasında akışkan, yani sıvı haldedir; buna krem maya da denir.

Daha sonra bazı fiziksel işlemlerden geçerek yaş maya veya pres maya, kuru maya ve instant maya olarak üç çeşide dönüştürülür.

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Yaş ve Pres Maya

Maya üretilip çoğaltması tamamlandıktan sonra, maya hücreleri ortamdaki organik atık maddelerden arındırmak için santrifüj yöntemiyle yıkanır ve konsantre hale getirilir. Basit işlenme süreçleri ve paketleme için tanklarda saklanır.

Krem mayanın belli oranlarda suyunun uzaklaştırılması ile elde edilir. Böylece kuru madde miktarının %30’a çıkarılması hedeflenir. Su oranı %70 oranındadır. Daha sonra uygun miktarlarda blok şekline getirilir ve paketlenir. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren yaklaşık 3-4 haftadır, 0-4 derece arasında sevk edilir ve saklanır.

Yaş pres maya tüketicilerin ev kullanımı için 42 gramlık küçük küpler şeklinde satılmaktadır. Kullanımı ise önce ılık su veya süt içerisinde biraz şeker ile çözülene kadar karıştırılır. 15 dakika ılık bir yerde bekletilip maya uyandırıldıktan sonra una karıştırılır.

2

Aktif Kuru Maya

Yaş mayanın uzun süre dayanması için su yüzdesi azaltılarak yaklaşık olarak % 6-8 düzeyine indirilmiştir. Yani kuru madde oranı yaklaşık %92-94 düzeyindedir. Daha sonra iri zerrecikler haline getirilip kuru olarak paketlenir.

Düşük nem içeriği nedeniyle kararlı olmakla birlikte oda rutubetini absorbe edebilir. Paket açıldıktan sonra hava almayacak şekilde saklanmalıdır. 

Maya miktarının en az 4 katı ılık su (35-40 derece) veya süte bir miktar tuz ve toz şeker eklenerek eritilir. 10- 15 dakika bekletildikten sonra una eklenir. Sıvı sıcaklığı önemlidir; ne fazla sıcak ne de soğuk olmalıdır. Soğuk su kullanıldığında maya aktivitesi azalacağı gibi, tersi durumunda, yüksek sıcaklıklarda denatürasyondan dolayı maya aktivitesi yok olabilir.

3

Instant Maya

Hemen çözünen maya tipidir. Kurutma teknolojisi ile su içeriği % 5’e düşürülmüştür. Küçük ve kuru granül yapıdaki bu hızlı mayayı suyla önceden karıştırmaya ve bekletmeye gerek yoktur.

Kullanımı çok kolaydır, kolayca çözünür, kabartma tozu kullanır gibi diğer malzemelerle birlikte direkt una eklenir. Tek kullanımlık paketler halinde olduğu için bayatlama ve saklama sorunu da yoktur. 

4

Paketlenmiş Ekşi Maya

Geleneksel yöntemlerle elde edilmiş ekşi mayanın endüstriyel anlamda kontrollü ortam ve süreçler ile üretilip paketlenmesi sonucu ortaya çıkan üründür.

Raf ömrü uzundur, bozulma ve dışardan enfekte riski yoktur. Tek kullanımlıktır.

5

Hızlı Maya

Kabartıcılı maya toz karışımı; Dr. Oetker Hızlı Maya ile uzun işlemlere gerek kalmadan, tek seferde mayalama ile 15 dakika gibi kısa bir sürede tuzlu ve tatlı tarifler hazırlanabilmektedir.

Nasıl yardımcı olabiliriz?


Sık sorulan sorular için tıklayınız.


Ekşi Maya

Evde, ekşi mayalı ekmek yapmanın keyfine varın...

Aktif Maya

Aktif Maya ile Ramazan Pidesi hazırlamak ister misiniz?

Dr. Oetker Maya Çeşitleri (4 Ürün)

Ürün görseli gerçek boyutunu yansıtmayabilir.