Flag

Dengeli Beslenme

Lifler
Fikir
Dengeli Beslenme
Lifler

Diyet lifi Nedir? Lifler sadece tahıl ürünleri (ekmek, yulaf), sebze, patates, baklagiller ve meyve gibi bitkisel besinlerde bulunur. Son dönem yapılan çalışmalarda lifin beslenme için önemi ve sağlık üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır. Liflerin özellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Lifler, bitkilerin (meyve, sebze ve tahıl gibi) vücut tarafından sindirilmeyen bölümüdür. Lifler sindirim sisteminden geçerken suyu bünyelerine çekerler.

Diyetle alınan lifler 2 tiptir: Suda eriyebilen ve eriyemeyen olarak sınıflandırılırlar. Düzenli olarak, doymuş yağlardan ve kolesterolden fakir diyetle birlikte tüketildiğinde eriyebilen lifler kolesterolü düşürür, böylece kalp hastalığı riskini de azaltır. Lifli diyet, aynı zamanda diyabet, kolon ve rektum kanseri risklerini de azaltır. Liflerin yüksek su bağlama kapasitesi vardır, onlar bağırsakta şişer ve böylece dışkı hacmi artar. Böylece lifler, kabızlık ve hemoroid oluşumunun önlenmesinde yardımcı olur. Bu da bağırsak kanseri riskini azaltır. Yüksek lifli diyet sayesinde toksik ve kanserojen maddeler sindirim sisteminden hızlı bir şekilde atılır. Genelde bütün bitkilerde her iki tür diyet lifi de birlikte mevcuttur. Suda erimeyen diyet lifleri yiyeceklerin tokluk hissini arttırır, dışkıyı yumuşatır ve bağırsaklardan daha çabuk bir şekilde geçmesini sağlar. 

Kepekli un, mısır, taze fasulye ve patates kabuklarında yüksek miktarda suda erimeyen diyet lifleri bulunur. Suda eriyen diyet lifleri ise vücutta fermentasyona uğrayarak vücuda çok yararlı birçok maddeye dönüşürler. Havuç, kestane, muz, pirinç gibi yiyecekler yüksek oranda suda eriyen diyet lifleri içerirler.

Önerilen günlük lif miktarı yaklaşık 30 gramdır. Örneğin, yarım kase yulaf kepeğinde 5.5 g, soyulmamış bir armutta ise 4.5 g lif bulunmaktadır. Günlük beslenmeye lifli gıdaları yerleştirmek, yüksek lifli gıdaları düşük lifli gıdaların yerine geçirmek çok önemlidir. Daha fazla çiğ sebze ve meyveyi, iyi bir lif kaynağı olan kabuklarıyla birlikte yemek önerilir. Çünkü sebzeleri pişirmek, lif içeriğini azaltır. Yüksek lif içerikli besinler her öğünde tüketilmelidir. Kepekli tahıllar, kahvaltı için iyi bir başlangıçtır, ancak içine meyve, sebze, tam hububat ve baklagiller eklenirse hem besleyici değeri artar hem de lif bakımından zenginleşir. Lif tüketimini arttırırken aynı zamanda günde 1,5- 2 litre su tüketmek de önemlidir. Yanı sıra yiyecekleri satın alırken, etiketlerinde yer alan lif içeriğine de dikkat etmek gerekir.

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker