Tarif hazırlamanın en önemli noktası doğru malzemenin doğru bir şekilde ölçülendirilmesidir. Bir malzemenin ölçülendirilmesi, kütle ölçmek için kullanılan kilogramın veya sıvı hacim ölçüsü litrenin oranlanması ile gerçekleştirilir. Yani katı malzemeler gram, kilogram ; sıvılar mililitre, santilitre, litre gibi değerler ile ölçülürler. Bu şekilde ölçümlendirmeye “teknik ölçü” denir.
Bir diğer ölçülendirme şekli de mutfaklarda bulunan su ve çay bardağı; yemek, tatlı ve çay kaşıkları gibi ekipmanlar ile gerçekleştirilendir. Mutfak ekipmanları ile gerçekleştirilen bu ölçülendirmeye “pratik ölçülendirme” adı verilir.
Dr. Oetker tariflerinde “teknik ölçü” kullanılır. Aynı zamanda, mutfaklarında terazi ve ölçü kabı bulundurmayan tüketiciler için de “teknik ölçülere” karşılık gelen “pratik ölçüler” de malzeme listesinde yer alır. Aşağıda yer alan tablo da bu amaç için düzenlenmiştir. Ayrıca videoda örnek ekipmanları bulabileceksiniz.
Dr. Oetker Deneme Mutfağı siz tarif sever tüketicilerimize tariflerinizi hazırlarken her zaman“teknik ölçü” kullanmanızı tavsiye eder. Bunun için mutfağınızda terazi, ölçü kabı, ölçü kaşıkları bulundurmanız gerekmektedir. “Teknik ölçülendirme”, Dr. Oetker Deneme Mutfağı tarafından denenmiş ve tavsiye edilen bir tarifin veya sizin geliştirdiğiniz bir tarifin başarılı olmasını garantileyecektir.
Sıvılarda milimetre ölçümü:
Ölçü | Sıvı olarak hacmi | Eşdeğeri |
1 su bardağı | 200 ml | 2 çay bardağı |
1 çay bardağı | 100 ml | 10 yemek kaşığı |
1 yemek kaşığı | 10 ml | 2 tatlı kaşığı |
1 tatlı kaşığı | 5 ml | - |
Ölçülerde 200 ml'lik su bardağı ve 100 ml'lik çay bardağı baz alınmıştır.
Malzeme | 1 su bardağı | 1 çay bardağı | 1 yemek kaşığı (silme) | 1 tatlı kaşığı (silme) | 1 çay kaşığı (silme) | |
![]() | Antep fıstığı - (kırılmış) | 100 g | 50 g | 10 g | 5 g | 2 g |
![]() | Antep fıstığı - (öğütülmüş) | 100 g | 50 g | |||
![]() | Badem - bütün | 130 g | 65 g | |||
![]() | Badem - yaprak | 90 g | 45 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Badem - iri kırılmış | 120 g | 60 g | 10 g | 5 g | 2 g |
![]() | Badem - öğütülmüş | 100 g | 50 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Bal | 290 g | 145 g | 20 g | ||
![]() | Beyaz peynir rendesi | 100 g | 50 g | |||
![]() | Buğday unu | 110 g | 55 g | 10 g | 5 g | 2 g |
![]() | Ceviz - iri kırılmış | 100 g | 50 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Ceviz - Öğtülmüş | 90 g | 45 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Çavdar unu | 90 g | 45 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Çekirdeksiz kuru üzüm | 120 g | 60 g | 10 g | 5 g | 2 g |
![]() | Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu | 4 g | 2 g | |||
![]() | Dr. Oetker Kakao | 70 g | 35 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Dr. Oetker Pandispanya Un | 130 g | 65 g | 10 g | 5 g | 2 g |
![]() | Dr. Oetker Pudra Şekeri | 140 g | 70 g | 10 g | 5 g | 2 g |
![]() | Dr. Oetker Sade Kek Karışımı | 110 g | 55 g | 10 g | 5 g | 2 g |
![]() | Esmer şeker | 120 g | 60 g | |||
![]() | Fındık - öğütülmüş | 100 g | 50 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Fındık kırığı | 100 g | 50 g | 7 g | 4 g | 2 g |
![]() | Galeta unu | 100 g | 50 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Haşhaş tohumu | 120 g | 60 g | 7 g | 4 g | 2 g |
![]() | Hindistan cevizi rendesi | 50 g | 25 g | 5 g | 2 g | |
![]() | İrmik | 150 g | 75 g | |||
![]() | Kaşar peyniri rendesi | 80 g | 40 g | |||
![]() | Kepek | 70 g | 35 g | |||
![]() | Kepekli un | 100 g | 50 g | |||
![]() | Keten tohumu | 140 g | 70 g | 10 g | 5 g | 2 g |
Kuru kayısı- küp doğranmış | 140 g | 70 g | ||||
![]() | Kuş üzümü | 120 g | 60 g | |||
![]() | Mısır unu | 100 g | 50 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Nişasta | 100 g | 50 g | 8 g | 4 g | 2 g |
![]() | Reçel | 250 g | 125 g | |||
![]() | Susam | 120 g | 60 g | |||
![]() | Süzme yoğurt | 200 g | 100 g | |||
![]() | Tahin | 200 g | 100 g | |||
![]() | Tam buğday unu | 110 g | 55 g | 10 g | 5 g | 2 g |
![]() | Toz şeker | 170 g | 85 g | 12 g | 6 g | 3 g |
![]() | Vişne - çekirdeksiz | 120 g | 60 g | |||
![]() | Yer fıstığı - bütün | 120 g | 60 g | |||
![]() | Yer fıstığı - öğütülmüş | 110 g | 55 g | 10 g | 5 g | 2 g |
![]() | Yoğurt | 200 g | 100 g | |||
![]() | Yulaf ezmesi | 80 g | 40 g | |||
![]() | Zeytin - çekirdekli | 120 g | 60 g |