Flag

Özel Beslenme

Yaşlılıkta beslenme
Fikir
Özel Beslenme
Yaşlılıkta beslenme

Er ya da geç bir vücutda yaşa bağlı değişiklikler söz konusudur. Yaşlılıkta egzersiz sonrası daha yorgun hissedebilir ve aynı zamanda daha fazla dinlenme zamanına ihtiyaç duyabilirsiniz. Yaşamın bu aşamasında uygun beslenme ve yeterli miktarda egzersiz yapmak daha da önem kazanmaktadır. Böylece yaşam kalitesini yükselterek yaşlılıkta daha sağlıklı ve başkalarına bağımlı olmadan bir ömür sürmek mümkün olabilir.

Yaşlılıkta vücut değişiklikleri ?

Yaşlanma doğal bir süreçtir ve mutlaka hastalıklar ile ilişkili değildir.  Fakat vücutta yaşa bağlı değişiklikler olabilir. Örneğin kas oranı küçülür ve yağ içeriği artar. Bu, belirli sınırlar içinde normaldir. Yaşlı bir kişi daha genç birine göre biraz daha ağır olabilir. Ama yine de vücut ağırlığını yakından izlemek gerekir. Diabetes mellitus veya hipertansiyon gibi  metabolik hastalıklar açısından kişiler izlenmelidir.  Mevcut sağlıklı vücut kitlesinin korunması hedeflenmelidir.

 

Tavsiye edilen günlük enerji alımı:
 

Yaş grubu

Günde kilokalori (kcal) enerji alımı

 

erkek

kadın

25-51 yaş

2900

2300

51-65 yaş

2500

2000

65 yaş üzeri

2300

1800

Enerji Talebi

Enerji talebinde düşüş olmakla birlikte, besinlerin bütün kategorileri için talep aynı kalır ya da yaşlılıkla birlikte talep artar. Gerekli besinler küçük miktarlarda alınmalıdır. Çok yönlü, düşük kalorili ama besleyici bir diyet sağlanmalıdır. Böylece  osteoporoz gibi hastalıkları önlemek amaçlanmalıdır. Diyette yer alması gereken "besin-yoğun" gıdalar şunlardır:

•    Tam tahıllar (ince öğütülmüş), patates, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç

•    Sebze ve meyve

•    Fasulye, mercimek, bezelye gibi baklagiller

•    Düşük yağlı süt ürünleri

•    Düşük yağlı et ürünleri

•    Uskumru gibi yağlı balıklar

•    Ceviz, fındık, tuzsuz fıstık gibi kuruyemişler

•    Zeytinyağı

Susuzluk hissi

Yaşlılıkta susuzluk hissi azalabilir.Yetersiz sıvı alımı, ağız ve sindirim sorunlarının nedeni olabilir. Ve aynı zamanda güçsüzlük, dolaşım sorunlarına neden olabilir. Birçok yaşlı insan susuzluk hisslerinin olmadığından ötürü yakınırlar. Bu nedenle susuzluk olmadan su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. İstisnalar hariç günde yaklaşık 1.5 litre su içilmelidir. Özellikle uygun içecekler  başta su olmak üzere maden suyu, meyve suyu(şekersiz), bitki ve meyve çaylarıdır. Siyah çay ya da kahve alımında aşırıya kaçılmamalıdır. Güne bir bardak su ile başlanmalı ve güne bölerek 8-10 bardak su içilmelidir. Çayları öğleden önce ve ikindi saatlerinde tüketin.

Yaşlılık Anoreksiyası

Yaşı 50 ila 70 yaşları arasında insanlar oldukça çok kilo ile mücadele ederken, çok yaşlı kişiler ileri yaşa bağlı olarak iştah kaybı ile karşı karşıyadırlar. Artan yaşla birlikte duyusal algı bozulabilir. Gıdayı görmek kişilerde iştahı uyarır oysa birçok yaşlı insan görme sorunları ile karşı karşıyadır. Ağızdaki tat tomurcuklarının sayısının azalması nedeniyle tat algısı gerilemiş olabilir. Bu durum özellikle lezzeti daha az hissetmeye neden olur. Tat bir yöne doğru yoğunlaşabilir örneğin tatlı veya tuzluluk hissinde artma olabilir. Yemeklerin lezzetini arttırmak için bazı baharatlar ve otlardan yararlanılabilinir. Bu durum aynı zamanda mide suyu üretimini uyarır ve gıdaların sindirilmesi kolaylaşır. Ayrıca düzenli olarak yüksek-lifli gıdalar tüketilmesi önerilir. Yemek yeme motivasyonunun azalmaması için aile içinde birlikte yemek yemeye teşvik etmek ve sunuşu güzelleştirmenin de önemi büyüktür.

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker