Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Mutfak Sözlüğü

Ala Vapör

Gıdaların özel kaplarda suya değmeden sadece su buharında pişirilmesi yöntemidir. Bu amaçla delikli kaplar, tepsiler kullanılmaktadır. Basit düzeyde ev mutfaklarında kullanılanlar genellikle yuvarlak veya yelpaze gibi açılıp kapanabilen metal donanımlardır. Uygun bir ısıya dayanıklı kap veya tencerenin içerisine oturtulurlar, altta kalan kısma su konur, fakat su üstteki kaba değmemelidir. Su kaynatılır. Delikli kısıma malzemeler yerleştirilir, örneğin sebze parçaları ve çeşitli hamur işleri, kolay pişebilen tavuk, balık, kuzu etleri… Kapak kapatılır ve kaynayan suyun buharlaşması ile yiyecekler pişer. Bu işlem için özel olarak tasarlanmış ocak üstü donanımların yanı sıra elektrikli donanımlar ve buhar verebilen özel fırınlar da bulunmaktadır. Buharda pişen yiyeceklerin besin değeri korunur, düşük basınçla pişirme ile proteinin zarar görmesi engellenir. Sebzelerin buharda pişirilmesiyle, daha taze görünüm ve renk sağlanır. Yiyeceklerin öz suyu, mineraller ve vitaminler daha az kayba uğrar. Yiyeceğin kendine özgü tadı daha iyi korunmuş olur. Zedelenmeden pişmeleri sağlanır. 

İngilizce: (Fr. A la vapeur)