Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Mutfak Sözlüğü

Haşhaş

Gelincikgiller familyasındandır. Anadolu'da çok eskiden beri tarımı yapılmaktadır. Haşhaşın kapsülünden "afyon" adlı uyuşturucu, tohumlarından da "haşhaş yağı" adı verilen yenilebilir yağ çıkarılır. Bitkinin meyvesi olan kapsülde, çok sayıda tohum bulunur. Haşhaş yağı, tohumların %40-45'ini meydana getirir. Haşhaş yağı, kaliteli, yemeklik, bitkisel bir yağdır. Tohumların yağı çıkartılır. Anadolu'da bazı yörelerde izne bağlı olarak tarımı yapılır. İlaç sanayinde kullanılır. Bazı yörelerde yaprakları ıspanak gibi kullanılır. Tohumları pastanecilikte ve bazı ekmek türlerinde kullanılır. Sürtülmüş haşhaş denen tohumu ve yağını içeren macun da aynı şekilde hamur işlerinde ve bazı yörelere özgü lokul denen bir hamur işinde dolgu olarak kullanılır.