Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Mutfak Sözlüğü

Hamur Mayalamak

Ekmek yapımında temel madde un, maya, tuz ve sudur. Maya, ekmeğin kabarmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Uygun şartlarda, maya hücreleri bir saatlik zaman sonunda ikiye bölünürler yani çoğalırlar. Mayalama işi kuru veya yaş maya ile yapılabilir. Una eklenecek olan malzemeler ılık su, maya ve az miktarda şekerdir. Ilık su bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlar, şeker onları besler. Su eli yakmayacak bir ısıda, şeker ise 1 kg una en fazla 1 yemeke kaşığı olacak kadar olmalıdır. Bir bardak kadar ılık su, maya ve şeker karıştırılıp bir süre kabarması sağlanır ve daha sonra una karıştırılmalıdır. Instant maya bekletilmez doğrudan una katılır. Daha sonra tekrar ılık su ve tuz eklenerek hamur özleşinceye kadar yoğrulur. İlk fermantasyon için hamurun üzeri kapatılır 30-45 dk arası ılık bir ortamda bekletilir. Süre sonunda hamurun hacmi iki katına çıkar. Daha sonra hamur işlenir, şekillendirilir ve yaklaşık 15-30 dakika gibi yine üzeri kapalı olarak ikinci mayalandırılmaya bırakılır ve sonra da pişirilir.