Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Mutfak Sözlüğü

Istakoz

Denizlerde, soğuk sularda yaşayan 10 ayaklı deniz kabuklusudur. Kabuklular arasında en büyük, en lezzetli ve en çok tercih edilenidir. Renkleri türlere göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil, kahverengiye kadar renklerde görülebilir. 30-35 cm uzunluğundadır. Az yağlı, proteinler ve mineraller açısından zengin, yoğun ve sindirilmesi zor bir eti vardır. Türkiye'de, Marmara denizi, Boğaz ve Ege denizinde görülür. Canlı olarak kaynayan suya atılıp haşlanması gerekir. Ani ölüm yapılmalıdır, yoksa su dışında kalan ıstakoz bir çeşit salgıyla ölmeden evvel kendi etini yenilmez hale getirir, hatta zehirlenmeye sebebiyet verebilir. Kalın bir kabuğu vardır, karın bölgesi beyaz etle doludur ve yedi boğumdan oluşur. Bol etli iki kıskacı vardır.