Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Mutfak Sözlüğü

Kurut

Anadolu'da geleneksel olarak hazırlanan yoğurdu uzun süre saklamak üzere geliştirilmiş yoğurt kurutma yöntemidir. Genellikle koyun sütünden yapılmış yoğurt kullanılır. Kurut; yağsız yoğurttan ya da yağı alınmış ayrandan hazırlanır. Bez torbalara konarak suyu süzülen yoğurt, içine tuz eklendikten sonra küçük parçalar halinde 1-2 hafta süreyle güneşte kurutularak kuru maddesi artırılır, parçalar taş gibi olur. Kuruta, pul biber, adaçayı, biberiye gibi baharat da katılabilir. Kurutma; yalnızca bozulmayı önlemekle kalmaz, aynı zamanda ürünün temel besin maddelerininde zenginleşmesini sağlar. Böylece kalsiyum ve protein değeri çok yükselmiş olur. Özellikle kış aylarında yemeklere katılarak, suyla karıştırılıp ayran yapılarak ve yoğurt mayası olarak kullanılır.