Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Mutfak Sözlüğü

Mercanköşk Bitkisi

Asya kökenli, aynı zamanda origan/oraganum olarak da adlandırılan aromalı bitki. Akdeniz mutfağında pizza, makarna, domates sosları, ızgaralar, balık yemeklerinin yanı sıra sirkeli soslarda da kullanılır. Tüylü, çok yıllık, çalıya benzer bir bitkidir. Anavatanının Hindistan’dan Akdeniz kıyılarına kadar olan bölge olabileceği kabul edilir. Ülkemizde en çok kıyı Ege’de bilinir ve kullanılır. Antiseptik, uyarıcı, balgam söktürücü, terletici, tonik ve spazm çözücü etkilere sahiptir. Öksürüğe iyi gelir. Spazm çözücü etkileri ile kasları gevşetir ve kas ağrılarını azaltır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Sindirim sistemi problemlerinde de faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Baharat olarak sıklıkla kullanılan mercanköşkün çiçekli toprak üstü kısımlarının kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenmesiyle hazırlanan çayı da dahilen ve haricen kullanılabilir. Ayrıca, bitkiden elde edilen uçucu yağ da kullanılmaktadır.