Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Mutfak Sözlüğü

Mereng

Mereng (Meringue) kar gibi çırpılmış yumurta akı ve şekerle hazırlanan, çok hafif pişirme ayarına göre köpüksü olabilen, yumuşak pastanecilik malzemesi olup çok eski tarihlerden bu yana Fransa, İtalya ve İsviçre’de kullanılmaktadır. Bu malzemeden yola çıkarak birçok tarif ve tatlı geliştirilmiştir. Ülkemizde de fırıncılık ve pastaneciliğin başladığı ilk yıllardan bu yana merengli ürünler hazırlanmaya başlanmış olup, örneğin; bugün birçok market rafında, pastanede ve benzeri yerlerde rastladığımız “Beze” aslında temel olarak Mereng’dir. Mereng malzemesi sadece “Beze” üretiminde değil birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Genel olarak içi, üzeri veya altı yumuşak olan veya kremamsı olan tatlılarda kullanılır. Vacherin pastaların hazırlanmasına olanak sağlar; vacherin pastaların tabanları tamamen ve temel olarak yumurta akı ve şeker ile hazırlanmış, istenirse içlerine dövülmüş badem veya fındık eklenmiş sert ve kırılgan tabanlardır. Daha sonra üzerlerine meyve, krema konularak servis edilirler. Örneğin; Pavlova pastası; çırpıldıkça kar beyaz olup parlayan yumurta aklarının, ağızda dağılan çıtır dokusunun, üstüne eklenen leziz kremanın ve birbirinden taze meyvelerin canlılığını taşır. Beze bazlı bu pastaya, döneminin en başarılı balerini Anna Pavlova'yı onurlandırmak için "Pavlova" adı verilmiştir. Anna Pavlova 1926'da Avustralya'yı ve Yeni Zelanda'yı ziyaret ettiğinde halk büyük bir çoşku duymuş, onu izleyenler dansetmediğini adeta "kanatlanıp havada süzüldüğünü" söylemişler. Bu tanım, pavlova pastasına ilham vemiş; böylece hafif, kabarık, havalı ve neşeli bir pasta ortaya çıkmıştır. Bu malzeme, benzer şekilde üzeri kabuklanabilen, içi kremalı pasta ve tartlar için de kulanılabilir. Özellikle Fransız ve İtalyan mutfaklarında, pastanelerinde, tart ve turtalara merengleme işlemi denilen bir işlem yapılmaktadır. Yumurta akının iletken olmamasından yararlanılarak böyle bir yöntem geliştirilmiştir. Üst kaplama olarak kullanılan mereng; ızgaraya, fırına konulduğunda içerisindeki hava kabarcıkları sayesinde kurur ve bir süre sonra yine içindeki şeker sayesinde de yer yer karamelize olur. Böylece tatlıya çok farklı bir dekorasyon yöntemi uygulanmış olur. Günümüzde bu işlem için profesyonel tatlıcılar pürmüz denilen özel bir alet kullanırlar. Zamanla, iç bölümleri çeşitli meyve ve kremalardan oluşan bu tariflerin en ünlüsü, ilgi göreni limonlu bir tariftir ve günümüzde de bir çok pastane ve benzeri işletmelerde, meraklı bazı tüketiciler evlerinde limon lezzetli mernegli tart hazırlamaktadırlar.