Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Mutfak Sözlüğü

Semizotu

Tohumları olgunlaştıktan sonra, tohum kapsüllerinin kapakları kapı gibi açılırlar, bu yüzden bu bitkiye kapıcık anlamına gelen “Portula” adı verilmiştir. Anadolu’da semizotunun birçok adı vardır: pirpirim, cibile, cimile, gilik, perpin, semizebe, semizlik gibi.. Semiz otu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çok yıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki ise daha küçük olur. Semizotu, kıymalı ve pirinçli yemeğinin yanı sıra; börek yapımıda iç malzemeye eklenir. Ayrıca semizotu yaprakları, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir. Özellikle yabanisinin mayhoş bir lezzeti vardır.