Flag

Elma

Elma gülgiller familyasından kültürü yapılan bir meyve türüdür.

Bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Tarih boyunca kültür çalışmalarıyla 1000'den fazla farklı elma çeşidi üretildiği tahmin edilmektedir. Ağacı soğuk havaya karşı dayanıklıdır ve meyvesi ticari olarak tüm yıl boyunca mevcuttur.


Bazı elma çeşitleri:


Amasya elması: Kışın yenilen önemli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte, etli kısmı tatlı, sulu, güzel kokulu ve gevrektir. İnce kabuklu, hoş kokuludur. Sert ve dayanıklıdır. Uzun süre saklanmaya elverişlidir.


Demir elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi irice, kabuğu ince, eti gevrek, kokusuz ve mayhoştur.


Starking: Kışlık çeşittir. Meyvesi iri, eti sarımsı, yumuşak, tatlı, sulu ve kokuludur.


Golden: Kışlık çeşittir. Meyvesi orta iri, sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, seyrek beneklidir. Eti sıkı, az mayhoş, çok sulu ve hoş kokuludur.


Jonathan: İri, silindirik ya da konik biçimdedir. Kabuğu düzgün ve kırmızıdır. Eti açık sarı sulu ve tatlıdır.


Hüryemez elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi çok iri, basıktır. Sapı uzun ve kalındır. Kabuğu sarı-yeşil, seyrek kahverengi beneklidir. Eti gevrek, çok sulu ve çok mayhoştur. Çekirdekleri kısa dolgundur.


Elma tarfilerde sıkça kullanılır. Kesildikten sonra kararmaması için limon suyu sürülebilir. Elma armut ile birlikte uyumludur. Elma jeli için elmanın suyundan yararlanılabilinir. Jel yaparken kivi, erik veya başka yakışan bir meyvenin saf meyve suyu ile birleştirebilirsiniz. Ayrıca elmadan sirke elde edilir ve mutfaklarda bu sirke sıkça kullanılır. Tariflerde, rende ve küp kesim şeklinde veya püresi, peltesi ve suyu kullanılır.


Meyvesi olgunlaştıktan sonra toplanır, meyve olgunlaştıkça içindeki nişasta şekere dönüşür ve suyu azalır. Elma hafifçe döndürüldüğünde sapından kolayca ayrılıyorsa olgunlaşmış demektir. 3 aydan 6 aya kadar saklanabilen çeşitleri vardır. Elma hiç bir zaman diğer meyve ve sebzeler ile aynı ortamda saklanmamalıdır. Yaydıkları etilen diğer meyve ve sebzelerin erken olgunlaşmalarına neden olur. Elma 1-5 °C de saklanır.


Değerli bazı besin maddeleri kabuğunun hemen altında olduğu için iyice yıkadıktan sonra kabuğu ile tüketmek gerekir. Elma C vitamini, çeşitli mineraller ve pektin içerir. Pektin doğal olan bir koyulaştırma maddesidir. Ayrıca zengin lif içeriği ile kalın bağırsak faaliyetlerine yardımcı olmasının yanında kalp hastalıklarında, kilo vermede ve kolesterolün kontrolünde etkilidir. Elmanın içeriğindeki bazı kimyasallar Parkinson ve Alzheimer gibi beyin hastalıkları konusunda da koruyucudur.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker