Flag

Kayısı

Haziran - Ağustos ayları arasında bulunur.

Üreten ülkeler Yunanistan ve Türkiye'dir. Komposto ve kurutulmuşu yılın her zamanı bulunur.


Kayısının üzerinde yer alan ve meyveyi ikiye bölen iz üzerinden bıçak ile kesilip ikiye bölünür ve çekirdeği çıkartılır. Kayısı etli bir meyve olup suyu çok yoktur. Kayısı reçeli veya marmeladı sevilerek tüketilir, aynı zamanda kek, pasta, kurabiyelerde süsleme, parlatma ve yapıştırma amacı ile kullanılır. Kayısı, çilek ve badem ile iyi uyum sağlar.


Kayısı satın aldıktan sonra mümkün olduğunca çabuk işleme tabi tutulmalıdır. Dondurulabilir. Önce, çekirdekleri çıkartılır ve ikiye veya daha küçük parçalara bölünüp pişirme kağıdı veya kesme tahtası üzerine tek tek sıralanıp dondurulur. Daha sonra dondurucu torbalarına konur ve dondurucuda saklanır. Böylece birbirlerine yapışmadan şekillerini koruyarak saklanabilirler.


Kayısı kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir gibi vitaminler, niasin, folik asit, B5, C ve karoten, yüksek oranda provitamin A içerir.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker