Flag

Kestane

Yaprak döken ve bazen çalı formunda olan bir orman ağacıdır.

Ormanlarda doğal olarak yetişirler. Ortaçağda Güney Avrupa'da yeterli buğday ununa sahip olmayan orman toplulukları temel karbonhidrat kaynağı olarak kestane tüketirlermiş.


Kestane, Türkiye'de en çok Aydın ve Bursa illerinde yetiştirilmektedir. Türkiye'de tüketilme şekli en çok kestane şekeri, közleme (kestane kebap) ve haşlama şeklindedir. Fransız mutfağında ve birçok kuzey yarım küre ülkesinin mutfağında vazgeçilmez bir besin kaynağı olan kestane, etli yemeklerin hazırlanmasında, çeşitli salatalarda kullanılır. Ayrıca kestane şekeri, kestane püresi, kestane ezmesi yapılmakta ve tatlı veya pastalarda da kullanılmaktadır. Kestane unu ile çeşitli pudingler ve diğer unlara katılarak farklı lezzet ve besleyicilikte ekmek, kek gibi unlu mamuller de yapılmaktadır.


Kestane lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlamaktadır.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker