Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Gıda alerjisi

Gıda alerjisi ve gıda hassasiyeti nedir?

Bir gıda bileşenine karşı organizmanın gösterdiği bütün aşırı reaksiyonlara gıda hassasiyeti denir. Gıda hassasiyeti gıda alerjisi ve gıda intoleransı olmak üzere ikiye ayrılır. Her ikisinde de gıdalar güvenli olsalar bile karşı reaksiyon oluşur. Örneğin bir kişi fındık, yumurta ve süte karşı reaksiyon gösterebilir. Tanı ancak çeşitli gözlemler ve testlerle yapılır. Bu madde vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi bu maddeyi yabancı veya tehlikeli olarak algılar ve sistem koruma gerçekleştirmek için uyarı verir.  En sık inek sütü, yumurta, yer fıstığı, mısır, fındık, balık, soya ve kabuklu deniz ürünlerine karşı allerjilere rastlanmaktadır.

Neden oluşur?

Gıdalara karşı oluşan duyarlılığın bir çok nedeni olabilir, gıdaların üretilme saklanma şekilleri, yeme alışkanlıkları, stres, çevresel etkiler, alkol gibi etkiler normalde hiç bir zararı olmayan gıdalara karşı duyarlılık kazanılmasına neden olabilirler.  Bu etkiler bağırsak fonksiyonlarını etkiler ve yiyecekler içindeki bileşenler tüketen kişinin bağışıklık sistemini harekete geçirdiği için sürekli bir savaş başlar. Oluşan antikorlar artan bir hızla vücudun kendi dokusuna ya da yağ metabolizmasına zarar vermeye başlar. Gıda intoleransı testi ile vücudumuza zarar verip bağışıklık sistemini  harekete geçiren bu gıdalar saptanabilir.

Belirtiler nelerdir?

 Bu reaksiyonlar veya yan etkiler hemen gelişir ve çeşitli bölgelerde oluşabilir. Belirtiler gıda alımından hem sonra, 1-2 dakika içinde ortaya çıkabildiği gibi  2 saat sonra da görülebilir.  Deride döküntü, kaşıtı, ödem, bulantı, kusma, karın ağrısı, gaz, karında şişkinlik, dil ve damakta şişme, boğazda kaşıntı, yanma, gözlerde kızarıklık, sulanma ve yanma olabilir.

Nasıl önlenir?

Alerjiye neden olan besinlerden uzak durmak reaksiyonları önlemenin tek yoludur.  Bu nedenle kişiye yapılacak olan testler ile allerji saptandıktan sonra, kişinin kendisinin bu besinlerden uzak durması sağlanmalıdır.  Ayrıca çapraz bulaşma riskine karşı ve hazır gıdaların içeriklerinin öğrenilmesi amacıyla da gıda etiketlerinin incelenmesi ve bu incelememinde sürekli bir tutum haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Bazı bireyler herhangi bir gıdaya (meyveye, sebzeye veya ete karşı) alerjik reaksiyon gösterebilir. Fakat bunlar aşağıda belirtilen gıdalara karşı olduğu kadar yaygın değildirler. Bu gıdalar, insanlarda görülen gıda alerjik reaksiyonların %90'ının nedenini oluştururlar.


Allerjenler
• gluten içeren tahıllar
• balık
• kabuklu deniz ürünleri
• yumurta
• yerfıstığı
• soya
• laktoz içeren süt ve süt ürünleri
• fındık
• kereviz
• hardal
• susam tohumu
• sülfitler

Dr. Oetker ürünlerinin ambalajlarında ürün içerikleri detaylı bir şekilde belirtilmektedir. Yanı sıra bilgi almak için ücretsiz danışma hattını arayıp bu konuyla ilgili sorularınızı yöneltebilirsiniz.