Flag

Özel Beslenme

Laktoz intoleransı
Fikir
Özel Beslenme
Laktoz intoleransı

Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan sütün en önemli karbonhidratıdır. Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır, süt şekeri olarak da bilinir.

Picture -

Tüm insanlar kısıtlama olmadan süt ve süt ürünleri keyfini çıkartamayabilirler:

Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra karın ağrısı şişkinlik veya kramp oluyorsa, kişide önce laktoz intoleransı ile ilgili bir araştırma yapılabilir. Süt şekerinin sindirimi için laktaz gerekir. Bu enzimin yardımıyla, laktoz ince bağırsakta sindirilir. Laktaz enzimi normalde ince bağırsak hücreleri tarafından üretilir. Eğer bağırsakta Laktaz enzimi eksik ise süt ürünleri ile alınan laktoz bağırsakta parçalanamaz. Bu tür bireyler laktoz intoleransına sahiptir. Yani vücut laktoz denilen süt şekerini tolare edemez. Çocuklarda laktaz üretimi doğuştan düşük olabilir, yetişkinlerde laktaz eksikliği zamanla gelişebilir. Bir sindirim sorunu olan laktoz intoleransı genelde Akdeniz, Asya ve Afrika toplumlarında daha sık karşılaşılan bir durumdur. intoleransa neden olan süt ve süt ürünlerinin miktarı kişiden kişiye farklı belirtilere neden olur. Düşük laktaz aktivitesine sahip birçok birey bir bardak sütü rahatsızlık hissetmeden içebilir. Sert peynirlerin laktozu düşüktür, yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünlerini de rahatlıkla tüketenler vardır. Fakat bazı bireylerin vücutları hiç bir şekilde ve az miktarda da olsa süt ürünlerini kabul etmeyebilir. 


Gram (g) seçilen gıdaların laktoz içeriği:
 

Gıda

100 g

Koyulaştırılmış süt

10.2

Düşük yağlı süt (% 1.5-1.8 yağ)

4.8

Süt (en az% 3,5 yağ)

4.7

Ayran

4.0

Krem şanti (% 30 yağ)

3.3

Yoğurt (en az% 3,5 yağ)

3.2

Süzme peynir (az yağlı)

3.2

Çift krem

2.6

Taze krema

2.5

Tereyağı

0.6

Feta

0.5

Chester, Cheddar

0.3

Camembert, Edam, Emmantel, Gorgonzola, Gouda, Parmesan

büyük ölçüde serbest laktoz(<0.1 g Laktose/100 g)

Hindistan cevizi, badem, yulaf, pirinç, soya sütü

0.0

 

 

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker