Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Laktoz intoleransı

Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan sütün en önemli karbonhidratıdır. Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır, süt şekeri olarak da bilinir.

Laktoz intoleransı

Tüm insanlar kısıtlama olmadan süt ve süt ürünleri keyfini çıkartamayabilirler:

Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra karın ağrısı şişkinlik veya kramp oluyorsa, kişide önce laktoz intoleransı ile ilgili bir araştırma yapılabilir. Süt şekerinin sindirimi için laktaz gerekir. Bu enzimin yardımıyla, laktoz ince bağırsakta sindirilir. Laktaz enzimi normalde ince bağırsak hücreleri tarafından üretilir. Eğer bağırsakta Laktaz enzimi eksik ise süt ürünleri ile alınan laktoz bağırsakta parçalanamaz. Bu tür bireyler laktoz intoleransına sahiptir. Yani vücut laktoz denilen süt şekerini tolare edemez. Çocuklarda laktaz üretimi doğuştan düşük olabilir, yetişkinlerde laktaz eksikliği zamanla gelişebilir. Bir sindirim sorunu olan laktoz intoleransı genelde Akdeniz, Asya ve Afrika toplumlarında daha sık karşılaşılan bir durumdur. intoleransa neden olan süt ve süt ürünlerinin miktarı kişiden kişiye farklı belirtilere neden olur. Düşük laktaz aktivitesine sahip birçok birey bir bardak sütü rahatsızlık hissetmeden içebilir. Sert peynirlerin laktozu düşüktür, yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünlerini de rahatlıkla tüketenler vardır. Fakat bazı bireylerin vücutları hiç bir şekilde ve az miktarda da olsa süt ürünlerini kabul etmeyebilir. 


Gram (g) seçilen gıdaların laktoz içeriği:

Gıda

100 g

Koyulaştırılmış süt

10.2

Düşük yağlı süt (% 1.5-1.8 yağ)

4.8

Süt (en az% 3,5 yağ)

4.7

Ayran

4.0

Krem şanti (% 30 yağ)

3.3

Yoğurt (en az% 3,5 yağ)

3.2

Süzme peynir (az yağlı)

3.2

Çift krem

2.6

Taze krema

2.5

Tereyağı

0.6

Feta

0.5

Chester, Cheddar

0.3

Camembert, Edam, Emmantel, Gorgonzola, Gouda, Parmesan

büyük ölçüde serbest laktoz (<0.1 g Laktose/100 g)

Hindistan cevizi, badem, yulaf, pirinç, soya sütü

0.0