Flag

Maya

Gerçekler
Fikir
Maya
Ne kadar maya kullanılmalı?

Una eklenecek maya miktarı; un randımanına, fermantasyon şekline, mayanın çeşidine, tazeliğine ve kuvvetine, mevsim şartlarına, eklenecek malzemelere göre değişmektedir. Paketin üzerinde belirtilen miktarlara uyulmalıdır. Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz. Mesela kullanılan un miktarı iki katına çıkarıldığında maya miktarı aynı oranda değil daha küçük bir katsayıyla arttırılır. Aşağıdaki ölçülere göre bir maya çeşidini diğerinin yerine kullanabilirsiniz.

100 gram Yaş Maya = 50 gram Aktif Kuru Maya = 33 gram Instant Maya

AKTİF MAYA

Aktif Maya ile Ramazan Pidesi hazırlamak ister misiniz

HIZLI MAYA

Kısa sürede hazırlayabileceğiniz pişi tarifi.

HIZLI MAYA

15 dakikada tek mayalama!

Picture - banner 2 image

Nasıl Mayalamalı?

Ne yapmalı, nasıl tutturmalı, nasıl mayalamalı?

Picture - banner 2 image

Nasıl Mayalamalı?

Ne yapmalı, nasıl tutturmalı, nasıl mayalamalı?

İster elinizle yoğurun, isterseniz mikser ya da ekmek makinesi kullanın fark etmez, artık hangi tarif için hangi mayayı kullanacağınızı biliyorsunuz…

İştah açıcı mis gibi tariflerden birini veya bir kaçını denemeye karar verdiniz. Malzemelerinizi hazırladınız ve işlem basamaklarını okudunuz, artık kolları sıvamanın zamanı geldi… ama durun!

Mükemmel sonuçlar için son bir önerimiz daha var; püf noktalarını okumadan geçmeyin!

Dr. Oetker Deneme Mutfağı Uzmanları; başarılı bir mayalama için ön hazırlık aşamasında, mayalamada ve pişirme sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve aynı zamanda pişirdikten sonra da hamur işlerinizi, ekmeklerinizi sağlıklı bir şekilde nasıl saklayacağınıza dair püf noktalarını sizler için derledi.

Püf Noktaları

  • Unu her zaman eleyin ve bayat olmamasına dikkat edin.
  • Eklenecek olan su, süt gibi sıvılar ılık olmalıdır. 
  • Hamur mutlaka pürüzsüz oluncaya dek yoğrulmalıdır.
  • Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir.
  • İlk mayalanmadan sonra hamur kısa bir süre daha, 1-2 tur yoğrulur, şekil verilir ve üzeri kapatılıp ikinci mayalanma için ılık bir ortamda 20-30 dakika daha bekletilir.
  • Taneli malzemeler (ayçekirdeği içi, zeytin, fındık kırığı vb.), genellikle ikinci mayalanmadan önce eklenir.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürülebilir, çörek otu, susam, fındık kırığı serpilebilir.
  • Fırın belirtilen derece için önceden ısıtılmalıdır.
  • Fırın tepsisi, pişirme kapları ısınan fırın içinde bekletilmemeli, hazırlık için önceden dışarı alınmalıdır.
  • Tepsi ve pişirme kapları katı yağ ile yağlanmalı veya pişirme kağıdı ile kaplanmalıdır.
  • Ekmeklerin üzeri pişirilmeden önce keskin bıçak ile birçok yerinden kesilirse daha iyi bir kabarma, kabuk yapısı ve görüntü sağlanır.
  • Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
  • Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir.
  • Soğuduktan sonra kapalı olarak saklama kutularında 1-2 gün, buzdolabında 5-6 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
  • Buzdolabındaki ürünleri fırında, mikrodalga fırında, isterseniz ısıtılmış tava üzerinde veya ekmek kızartma, tost makinasında ısıtabilirsiniz. Dondurulmuş olanları mikrodalga fırında çözdürebilirsiniz.
  • Hazırladığınız mayalı ekmeği dilimleyip saklama poşetlerinde dondurabilirsiniz. Böylece çözülmesi daha kolay olur. İhtiyacınız kadarını 3-4 dakika dışarda bekletip direkt ekmek kızartma makinası veya tost makinasında ısıtabilirsiniz.
  • Maya ile pişiler, tatlı tuzlu lokmalar hazırlayabilir, yağda pişirebilirsiniz. Bu tariflerin hamurları daha gevşektir.
  • Tariflerdeki talimatlara uymak başarı garantisidir.

Picture - banner 2 image

Maya Infografik

Hangi maya ile nasıl mayalama yapmalıyım?

Picture - banner 2 image

Maya Infografik

Hangi maya ile nasıl mayalama yapmalıyım?

Tercihinizi aktif, instant veya ekşi mayadan yana kullanmış olabilirsiniz. Bravo, uygulama ipuçları için doğru sayfadasınız!

Bu sayfada yer alan işlem basamakları mayalandırma yapmanın ne kadar kolay ve zevkli olduğunu size gösterecektir.

Kolay gelsin!

Picture -

Picture -

Picture -

Picture -

Picture -

Picture - banner 2 image

Maya Çeşitleri

Maya, ilk üretim aşamasında akışkan, yani sıvı haldedir; buna krem maya da denir. Daha sonra bazı fiziksel işlemlerden geçerek yaş maya veya pres maya, kuru maya ve instant maya olarak üç çeşide dönüştürülür.

Picture - banner 2 image

Maya Çeşitleri

Maya, ilk üretim aşamasında akışkan, yani sıvı haldedir; buna krem maya da denir. Daha sonra bazı fiziksel işlemlerden geçerek yaş maya veya pres maya, kuru maya ve instant maya olarak üç çeşide dönüştürülür.

1. Yaş ve Pres Maya

Maya üretilip çoğaltması tamamlandıktan sonra, maya hücreleri ortamdaki organik atık maddelerden arındırmak için santrifüj yöntemiyle yıkanır ve konsantre hale getirilir. Basit işlenme süreçleri ve paketleme için tanklarda saklanır.

Krem mayanın belli oranlarda suyunun uzaklaştırılması ile elde edilir. Böylece kuru madde miktarının %30’a çıkarılması hedeflenir. Su oranı %70 oranındadır. Daha sonra uygun miktarlarda blok şekline getirilir ve paketlenir. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren yaklaşık 3-4 haftadır, 0-4 derece arasında sevk edilir ve saklanır.

Yaş pres maya tüketicilerin ev kullanımı için 42 gramlık küçük küpler şeklinde satılmaktadır. Kullanımı ise önce ılık su veya süt içerisinde biraz şeker ile çözülene kadar karıştırılır. 15 dakika ılık bir yerde bekletilip maya uyandırıldıktan sonra una karıştırılır.

2. Aktif Kuru Maya

Yaş mayanın uzun süre dayanması için su yüzdesi azaltılarak yaklaşık olarak % 6-8 düzeyine indirilmiştir. Yani kuru madde oranı yaklaşık %92-94 düzeyindedir. Daha sonra iri zerrecikler haline getirilip kuru olarak paketlenir.

Düşük nem içeriği nedeniyle kararlı olmakla birlikte oda rutubetini absorbe edebilir. Paket açıldıktan sonra hava almayacak şekilde saklanmalıdır. 

Maya miktarının en az 4 katı ılık su (35-40 derece) veya süte bir miktar tuz ve toz şeker eklenerek eritilir. 10- 15 dakika bekletildikten sonra una eklenir. Sıvı sıcaklığı önemlidir; ne fazla sıcak ne de soğuk olmalıdır. Soğuk su kullanıldığında maya aktivitesi azalacağı gibi, tersi durumunda, yüksek sıcaklıklarda denatürasyondan dolayı maya aktivitesi yok olabilir.

3. Instant Maya

Hemen çözünen maya tipidir. Kurutma teknolojisi ile su içeriği % 5’e düşürülmüştür. Küçük ve kuru granül yapıdaki bu hızlı mayayı suyla önceden karıştırmaya ve bekletmeye gerek yoktur.

Kullanımı çok kolaydır, kolayca çözünür, kabartma tozu kullanır gibi diğer malzemelerle birlikte direkt una eklenir. Tek kullanımlık paketler halinde olduğu için bayatlama ve saklama sorunu da yoktur. 

4. Paketlenmiş Ekşi Maya

Geleneksel yöntemlerle elde edilmiş ekşi mayanın endüstriyel anlamda kontrollü ortam ve süreçler ile üretilip paketlenmesi sonucu ortaya çıkan üründür.

Raf ömrü uzundur, bozulma ve dışardan enfekte riski yoktur. Tek kullanımlıktır.

5. Hızlı Maya

Kabartıcılı maya toz karışımı; Dr. Oetker Hızlı Maya ile uzun işlemlere gerek kalmadan, tek seferde mayalama ile 15 dakika gibi kısa bir sürede tuzlu ve tatlı tarifler hazırlanabilmektedir.

Dr. Oetker Maya Çeşitleri

Ürün görseli gerçek boyutunu yansıtmayabilir.

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker