Çölyak hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Bu nedenle, çölyak hastalarının gluten alerjisini tetiklemeyen ve bağışıklık sistemini zayıflatmayan, glutensiz ve dengeli bir beslenmeye ömür boyu uymaları gerekmektedir.
Bu nedenle çölyak hastalarına bilinçli tüketici olmaları önerilir. Kişilerin, çölyak hastalığını, kendi alerjilerinin kapsamını, genel gıda tiplerini, evde, restoranlarda ve gıda sanayinin ürettiği gıdaların hazırlama tekniklerini ve içeriklerini bilmeleri önemlidir. Dikkat edilecek püf noktalarla, bilinçli seçimlerle kaliteli ve glutensiz bir yaşam düzeni sağlanabilir.
*gluten içermeyecek şekilde üretilmiş seçenekleri olanlar da vardır.
Glutensiz besinler hangileri?
Günlük olarak sıkça tüketilen birçok şey gluten içermekte, ancak gluten içeren besinlerin yerine geçebilecek mısır, pirinç, patates, mercimek, soya gibi gluten içermeyen birçok gıda seçeneği de vardır.
Bu konuda yapılacak çalışmalar ile farklı kombinasyonlar içeren menüler oluşturulabilir. Böylece iştah teşvik edilebilir ve gıda alımındaki çeşitlilik ve denge düzenlenebilir.
Glutensiz gıdaların hazırlığında dikkat edilmesi gerekenler;
Gluten bulaşma riskleri için sadece gıda seçimi yeterli değildir. Aynı zamanda evde ya da dışarıda gıda tüketirken, hazırlıkta kullanılan kaşık, tencere, kap, fırın vs. gibi son ürüne temas eden tüm ekipmanların hijyenine çok dikkat edilmelidir.
Buğday türevlerinin tozuduğu bir ortamda hazırlık yapmak bulaşma riski oluşturur. Glutenli yiyecek hazırlığında kullanılmış olan ekipmanlarla aynı bulaşık makinasında yıkanan ya da aynı bulaşık süngeri kullanılarak temizlenen ekipmanlarda dahi gluten bulaşma riski bulunabilir.
Ayrıca satın alınacak son ürün veya yemek hazırlığında kullanılacak ara malzeme seçimi sırasında, ilgili ürünlerin nasıl hazırlandığının ve üretici firma üretim hatlarının güvenilirliğinin bilinmesi gerekmektedir. Örneğin; iç ceviz, leblebi, cips, bazı çerezler, kakao ve çikolata gibi ürünler doğal yapılarından ötürü gluten içermeyebilirler, ancak bu ürünlerin işlenmesi sırasında una bulanabilir ya da kıvam vermek için buğday türevi nişasta kullanabilir, bu da risk taşır. Bu nedenle çölyak hastaları, mutlaka gıdalarda etiket bilgisi okuma alışkanlığı kazanmalıdır (içindekiler, alerjen uyarıları vb.).
Web sitemizi ziyaretinizle ilgili çerezler ve benzeri teknolojileri kullandığımız sisteme onay vermeniz bizi çok memnun eder. Bu onay kullanıcı alışkanlıklarınızı anlamamızı ve web sitemizi buna göre adapte etmemizi sağlar. Eğer kabul ediyorsanız “Kabul Et” seçeneğini tıklayın. Detaylı bilgi için Gizlilik Politika’mızı inceleyebilirsiniz. Bu izinlerle ilgili fikrinizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz
Web sitemizin temel fonksiyonlarının çalışabilmesi için çerezler ve benzeri teknolojilere ihtiyacımız var. Mesela bu ayarların saklanması ve uygulanması bunun için iyi bir örnektir.
Ek olarak, web sitemizi siz ve diğer kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına göre optimize edebilmek için sitemizi nasıl kullandığınızı öğrenmek istiyoruz. Bu amaçla, kullanıcı davranışını gösteren çerezler ya da benzer teknolojileri kullanıyoruz.
Evet
Hayır
Pazarlama kampanyalarımızı sizin ihtiyaçlarınıza uygun olarak düzenleyebilmek için Web sitemize nereden geldiğiniz ve reklamlarımızla etkileşiminize dair bilgileri topluyoruz. Bu sadece reklamlarımızı değil içeriklerimizi de sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillendirmemize yardım ediyor. Pazarlama iş ortaklarımız bu bilgileri kendi platformlarında hesabınızı/ profilinizi kişiselleştirmek için kullanırlar.
Evet
Hayır
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncel olmadığı için web sitemizi ziyaret ederken sorun yaşayabilirsiniz. Doğru ve sorunsuz bir kullanım için aşağıdaki tarayıcı seçeneklerinden birini kullanmanızı öneriyoruz.