Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Proteinler – Vücudumuzun yapı taşları

Proteinler vücudumuzun temel yapı taşları olup  tüm önemli yaşam fonksiyonları için; hücreler, kas, kemik, organ, hormonlar ya da kan oluşturmak için gereklidirler.



Her bir protein molekülü farklı küçük bileşenden oluşmaktadır. Bu yapı taşlarına amino asitler denir. Diğer bir deyişle amino asitler, proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Amino asitler, esansiyel (vazgeçilmez) ve önemsiz amino asitler olarak ikiye ayrılır. Çoğu mikroorganizma ve bitkiler standart amino asitleri sentezleyebilmesine karşın hayvanlar bazı amino asitleri diyetlerinden elde etmek zorundadırlar. Bir organizmanın sentezleyemediği amino asitler esansiyel amino asitler olarak bilinir (bu terim sıkça insanlar için gerekli olanları kastetmek için kullanılır). Hayvanlarda amino asitler protein içeren besinlerin tüketilmesi yoluyla elde edilir. Yenen proteinler sindirim yoluyla parçalanırlar, bu süreç zarfında proteinin önce mide asitlerinin etkisiyle doğal yapısı bozulur ve ardından enzimler tarafından yıkıma uğrar. Esansiyel amino asitlerin vücuda alınması canlının sağlığı için çok önemlidir. Protein için gerekli amino asitler; peynir, süt, et vb. gibi hayvansal gıdalardan alınabileceği gibi mercimek, baklagiller, buğday gluteni, tam tahıl, tohumlar (ör: susam/tahin) ve tofu vb. gibi bitkisel besinlerden de alınabilir.

İyi protein kaynakları şunlardır:

  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Balık
  • Yağsız et
  • Tahıl ürünleri ve Patates