Laktoz intoleransı

Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan sütün en önemli karbonhidratıdır. Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır, süt şekeri olarak da bilinir.

Tüm insanlar kısıtlama olmadan süt ve süt ürünleri keyfini çıkartamayabilirler:

Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra karın ağrısı şişkinlik veya kramp oluyorsa, kişide önce laktoz intoleransı ile ilgili bir araştırma yapılabilir. Süt şekerinin sindirimi için laktaz gerekir. Bu enzimin yardımıyla, laktoz ince bağırsakta sindirilir. Laktaz enzimi normalde ince bağırsak hücreleri tarafından üretilir. Eğer bağırsakta Laktaz enzimi eksik ise süt ürünleri ile alınan laktoz bağırsakta parçalanamaz. Bu tür bireyler laktoz intoleransına sahiptir. Yani vücut laktoz denilen süt şekerini tolare edemez. Çocuklarda laktaz üretimi doğuştan düşük olabilir, yetişkinlerde laktaz eksikliği zamanla gelişebilir. Bir sindirim sorunu olan laktoz intoleransı genelde Akdeniz, Asya ve Afrika toplumlarında daha sık karşılaşılan bir durumdur. intoleransa neden olan süt ve süt ürünlerinin miktarı kişiden kişiye farklı belirtilere neden olur. Düşük laktaz aktivitesine sahip birçok birey bir bardak sütü rahatsızlık hissetmeden içebilir. Sert peynirlerin laktozu düşüktür, yoğurt ve kefir gibi fermente süt ürünlerini de rahatlıkla tüketenler vardır. Fakat bazı bireylerin vücutları hiç bir şekilde ve az miktarda da olsa süt ürünlerini kabul etmeyebilir. 


Gram (g) seçilen gıdaların laktoz içeriği:
 

Gıda

100 g

Koyulaştırılmış süt

10.2

Düşük yağlı süt (% 1.5-1.8 yağ)

4.8

Süt (en az% 3,5 yağ)

4.7

Ayran

4.0

Krem şanti (% 30 yağ)

3.3

Yoğurt (en az% 3,5 yağ)

3.2

Süzme peynir (az yağlı)

3.2

Çift krem

2.6

Taze krema

2.5

Tereyağı

0.6

Feta

0.5

Chester, Cheddar

0.3

Camembert, Edam, Emmantel, Gorgonzola, Gouda, Parmesan

büyük ölçüde serbest laktoz(<0.1 g Laktose/100 g)

Hindistan cevizi, badem, yulaf, pirinç, soya sütü

0.0

 

 

Çerezlerin (Cookies) Kullanımı

Web sitemizi ziyaretinizle ilgili çerezler ve benzeri teknolojileri kullandığımız sisteme onay vermeniz bizi çok memnun eder. Bu onay kullanıcı alışkanlıklarınızı anlamamızı ve web sitemizi buna göre adapte etmemizi sağlar. Eğer kabul ediyorsanız “Kabul Et” seçeneğini tıklayın. Detaylı bilgi için Gizlilik Politika’mızı inceleyebilirsiniz. Bu izinlerle ilgili fikrinizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz

Gerekli özellikler

Web sitemizin temel fonksiyonlarının çalışabilmesi için çerezler ve benzeri teknolojilere ihtiyacımız var. Mesela bu ayarların saklanması ve uygulanması bunun için iyi bir örnektir.

Her zaman aktif
Analiz ve kişiselleştirme

Ek olarak, web sitemizi siz ve diğer kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına göre optimize edebilmek için sitemizi nasıl kullandığınızı öğrenmek istiyoruz. Bu amaçla, kullanıcı davranışını gösteren çerezler ya da benzer teknolojileri kullanıyoruz.

Evet

Hayır

Pazarlama / Diğer platformlarla veri paylaşımı

Pazarlama kampanyalarımızı sizin ihtiyaçlarınıza uygun olarak düzenleyebilmek için Web sitemize nereden geldiğiniz ve reklamlarımızla etkileşiminize dair bilgileri topluyoruz. Bu sadece reklamlarımızı değil içeriklerimizi de sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillendirmemize yardım ediyor. Pazarlama iş ortaklarımız bu bilgileri kendi platformlarında hesabınızı/ profilinizi kişiselleştirmek için kullanırlar.

Evet

Hayır

Tarayıcınızı güncelleyin!

Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncel olmadığı için web sitemizi ziyaret ederken sorun yaşayabilirsiniz. Doğru ve sorunsuz bir kullanım için aşağıdaki tarayıcı seçeneklerinden birini kullanmanızı öneriyoruz.