Flag

Ekmek

Ekmeğin temel malzemeleri un, maya, su, tuz ve az miktarda şekerdir. Beyaz un, çavdar, mısır ve tam buğday unu gibi çok çeşitli unlardan ekmek yapılabilir.

Ekmek pişirilirken kalıp kullanılabilir, bu kalıplar yuvarlak, dikdörtgen veya kare şekillerde olabildiği gibi kalıp kullanmadan hamur elle de şekilendirilebilir.


Pişirme sırasında fırının içine ısıya dayanıklı bir kap ile su konması buhar etkisi yapar, bu buhar kabarmayı ve pişmeyi destekler.


Tam buğday unu kullanırken hamura eklenecek olan su miktarı değişebilir. Tam buğday ununun öğütülme durumuna bağlı olarak biraz daha fazla veya daha az su eklenebilir. Bu nedenle tariflerde kullanılan su miktarları tarife göre değişiklik gösterebilir. En iyi testlerden biri hamur hazırlanırken ele gelen hamurun yeterince nemli, elastiki, pürüzsüz, homojen bir yapıda olmasıdır. Özleşmiş bir hamur olup olmadığı gözlenmelidir.


Hem lezzet hem de görüntü için susam, çörek otu, haşhaş tohumu gibi malzemeler kullanılabilir. Ekmek pişitkten sonra iyice soğutulmalı ve buzdolabı poşetine konarak buzdolabında 1-2 gün içinde tüketilmelidir. Eğer 1-2 gün içerisinde tüketilmeyecek ise, ince ince dilimlendikten sonra buzdolabı poşetlerine porsiyonlayarak koyulup dondurucuda uzun süre sakalanabilir. Dondurucudan dilimler halinde alınıp doğrudan ekmek kızartma makinasında ısıtılır veya kızartılabilir veya oda sıcaklığında yaklaşık 10-15 dakika bekletilerek çözülmesi sağlanabilir.

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker