Flag

Kivi

Olgun kivinin tatlı-ekşi bir lezzeti vardır.

Kivi yıl boyunca bulunmaktadır. Özellikle taze meyve olarak tüketilir. Ayrıca reçeli yapılır. Pasta ve tatlılarda kullanılır. Kivi bir enzim proteini olan actinidin içerir. Bu nedenle de jelatin ile birlikte kullanımı başarısız olur. Kivi kullanılan jel, jöle veya jelatinli tatlılarda yapı tutmaz.


Kivi oda sıcaklığında olgunlaşır. Çok olgun olmayanları buzdolabında 4 hafta kadar saklanabilir. Fakat domates gibi etilen salgılayan sebze veya meyveler ile birlikte saklanırsa çabuk olgunlaşır.


Bitkisi asma şeklindedir, meyvesini Ekim ve Kasım aylarında bol bol verir. Bir meyve, 100-1.200 adet minik çekirdek taşır. Bu meyveler hasat edildikten sonra, oda sıcaklığında 20°C'de 7-15 gün bekletilir. Böylece olgunlaşan meyve, taze olarak dilimlenip öylece ya da üzerine krema konularak yenilir. Salatalara konulduğunda çeşni ve renk katar. Meyve suyu yapılır ve pastacılıkta sıkça kullanılır.


Kivide yüksek miktarda C vitamini vardır. Ayrıca E vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içerir.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker