Flag

Mango

Anavatanı Hindistan olan bir meyvedir.

Dünyada pek çok tropik ve subtropik bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir. Kabuğu soyulduktan sonra meyvenin etli kısmında reçineli bir aroma vardır. Meyvenin kabuğu yenmez. Olgunlaşmamış ve nisbeten ekşi olan mangolar Hint Mutfağı'na özgü geleneksel chutney soslarında kullanılır. Bunun yanı sıra olgunlaşmış meyve direk tüketildiği gibi tatlılarda, meyve salatalarında, meyve kokteyllerinde, jölede, reçel, ayran veya süt karıştırılarak yapılan bazı içeceklerde ve Hint Mutfağı'na özgü bazı yemeklerin yanında pişirilerek kullanılır. Ayrıca olgun olmayan mangodan turşu da yapılır. Olgunu ince tabakalar halinde kesilir ve kurutulur, çerez olarak tüketilebildiği gibi müsli gibi kahvaltılık ürünlerin içine eklenebilir. Dondurmalarda, sorbelerde, pastacılıkta lezzet verici olarak ve de süsleme amacıyla kullanılır. Püre olarak kullanıldığı gibi köriler ile birlikte çeşitli lezzetler yaratmak mümkündür.


Marketlerin raflarında yılın bir çok zamanı bulmak mümkündür. Türkiye pazarına ithal edilmektedir.Yarı olgun hasat edilir. Sevk ve tüketiciye sunulma aşamasına kadar olgunlaşma süreci devam eder. Konservesi tüm yıl boyunca market raflarında bulunabilir.


Olgunlaştıkça aroması keskinleşir ve kesmesi daha kolay olur. Ham olan mangoyu işlemek daha zordur. Meyveye parmakla biraz baskı uygulandığında hafifçe yumuşaklığı hissetmek gerekir.


Raf ömrü kısadır. Aşırı olgunlaştıkça çekirdek etrafındaki eti iyice jöleleşir. Ham olanları yaklaşık 20-25 derecelik bir ortamda özellikle etilen yayan meyve veya sebze, örneğin domates ile birlikte kapalı bir şekilde bekletilirse olgunlaşması hızlanır. Orta olgunluktakiler 10-15 derecelik bir ortamda biraz daha uzun süre bekletilebilirler. Olgunlaşma sürecini uzatmak ve uzun süre depolanması isteniyorsa çok olgunlaşmış meyve ve sebzelerden ayrı olarak muhafaza edilmelidir.


Mango B, C ve E vitaminleri, beta-karoten, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum ve bakır gibi birçok mineral içerir.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker