Flag

Pişen keki kalıptan nasıl çıkarmalıyız?

Fırından aldığımız keki kalıptan nasıl kolayca çıkarabiliriz, dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
Picture - Rührteig Garprobe Ausschnitt DSC7280

Pişirmeden önce kalıbı doğru şekilde hazırlamak kekin düzgün bir şekilde çıkabilmesi için önemlidir.

Kekin yeterince pişmiş olması önemlidir, o nedenle verilen fırın ayarları ve sürelerine dikkat edilmelidir. Kekin iç kısmının pişip pişmediğini kontrol etmek için bir çöp şiş veya kürdan batırarak test edebiliriz. Kürdanın yüzeyinde yapışan yumuşak hamur kalıntısı yok ise kek pişmiştir, artık fırından çıkarabilirsiniz.


Picture - Gugelhupf lösen Ausschnitt DSC7288

Kalıbı fırından çıkardıktan sonra soğutma teli üzerinde yaklaşık 10 dakika bekletilmelidir. Bu süre zarfında soğudukça yüzey biraz sertleşir ve kek kalıptan sağlam bir şekilde çıkabilir.

Kek kalıptan ayrılmıyorsa plastik veya tahta malzemeden olan ince bir spatula ile kenarlarından geçerek ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamada bıçak veya herhangi bir metal kullanmamanızı öneririz, kalıba çizerek zarar verebilir.


Picture - Gugelhupf lösen Ausschnitt DSC7290

Tel ızgarayı kalıbın üzerine oturtup ikisini birlikte ters çevirin, kek telin üzerinde kalacak şekilde kalıbı çıkarın. Keki bu şekilde soğumaya bırakın.

Bu işlem sırasında kalıp hala sıcak olduğundan fırın eldiveni kullanabilirsiniz.


Eğer kek kalıptan hala çıkmıyorsa nemli bir mutfak bezini kalıbın etrafına sararak 10 dakika beklettikten sonra tekrar deneyebilirsiniz.


Keki kalıptan kolayca çıkarabilmek için dikkat edilmesi gereken 5 ipucu

1. Kek kalıbını tereyağı veya margarin ile iyice yağlayın.
2. Kalıbı yağladıktan sonra unlayın.
3. Fırından aldığınız keki kalıptan çıkarmadan önce yaklaşık 15 dakika bekletin.
4. Keki kalıbın kenarlarından tahta bir çubukla dikkatlice ayırın.
5. Kek kalıptan çıkmazsa kek kalıbını birkaç dakika sıcak su banyosuna koyun ve ardından tekrar çevirin.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker