Flag

Yiyecekler Buzdolabında Nasıl Saklanmalı?

Tüm gıda maddeleri mümkün olduğunca tazeyken kullanılmalıdır.

Satın alımlar en fazla haftalık yapılmalı, bazı gıdalar gerekirse günlük tüketilmelidir. Oda sıcaklığında bozulabilen gıdalar buzdolabında, +4 ile +8 derece arasında saklanmalıdır.


Gıdalar tasnif edilmeli ve ambajlanarak saklanmalıdırlar. Gıdaları kapalı olarak saklamak, birbirlerine koku transferini önleyeceği gibi çapraz bulaşma riskini de ortadan kaldırmaya yardımcı olur.


Sebze, peynir, süt, yoğurt ve tereyağı, et, balık ve tavuk, kuru yiyecekler, kahvaltılık malzemeler ve pişmiş gıdalar birbirlerine değmeyecek şekilde organize edilmelidir. Pişmemiş gıdaların uygun buzdolabı poşetlerinde ve kaplarda veya kavanozlarda saklanması, pişmişlerin de yine uygun tencere veya cam tencerelerde saklanması gerekir. Pişmemiş gıdalar ile pişmişlerin hiçbir şekilde birbirleri ile temas etmemeleri gerekir.


Pişmemiş gıdalarda yarım kullanım olmuşsa, örneğin kesilmiş karpuz, kavun, yarım elma, limon vb. gibi, mutlaka hava almayacak şekilde streç film ile kaplanmalılar veya özel saklama kaplarına konmalılar. Benzer şekilde artan soğan ve sarmısaklar da kısa süreliğine kokuları çıkmayacak şekilde kapalı kaplar içerisinde buzdolabında bekletilebilirler.


Pişmiş yiyeceler açıkta uzun süre bekletilmemeli, yaklaşık 2 saat içerisinde oda sıcaklığına gelmeleri beklenmeli ve gıda ile temasa uygun kaplar içerisine alındıktan sonra ağızları kapalı bir şekilde buzdolabında tutulmalıdırlar. Sıcak saklama enerji kaybına neden olabileceği gibi yüksek buharlanmaya ve neme de neden olur. Aşırı nem de küflenmeyi tetikler. Pişmiş yiyeceklerin ortalama buzdolabında saklanma süresi 1-2 gündür. Bu süre içerisinde tüketilmeleri gerekir. Bu süre bozulmaya neden olmasa da bu sürenin sonunda gıdalar besin değerlerinden kaybetmeye başlarlar.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker