Flag

Yumurta akı çırpma

Yumurta akı çırparken dikkat edilmesi gerekenler!

Bazı tariflerde yumurtanın akının kar haline getirilmesi gerekir. Bu işlem için akın içerisine yumurta sarısının hiçbir şekilde bulaşmamış olması, kullanılan çırpma kabı ve diğer ekipmanların mutlaka temizlenmiş ve kuru olması gerekir. Küçük bir su damlası bile yapıyı bozar. Çırpma işleminde elektrikli el çırpıcısı kullanılırsa daha iyi sonuç alınır. Çırpma işlemi sırasında yumurta akının içerisine hava girerek baloncuklar oluşmasını ve yumurta akının köpük köpük kabarmasını sağlar. İşlem sonunda kap ters çevrildiğinde çırpılmış yumurta akı, kaptan akmaz ve düşmez.


Picture - Yumurta-Aki.jpg

Cam veya metal kap kullanılması önerilmektedir. Plastik kaplar çok çabuk çizilir ve çizilen yerlerde yağ, deterjan veya hamur kalıntıları olabilir, böyle bir durumda yumurta akı ne kadar çırpılırsa çırpılsın kıvam tutmaz.


Kar haline getirilmiş yumurta akı diğer malzemelere genellikle en son eklenir ve karma işlemi dediğimiz işlem ile karıştırılır. Karma işlemi sırasında spatula yavaş ve yumuşak bir şekilde kullanılır. Spatula veya temiz bir tahta kaşık yardımı ile malzeme kabın altından üstüne doğru alınır ve karıştırma sağlanır. Bu yöntem ile kar halindeki yumurta akının içindeki hava kabarcıkları sönmez.


Mereng veya beze hazırlarken çırpılmış yumurta akına pudra şekeri eklerken, mikserin hızı düşük tutulmalı ve pudra şekeri azar azar eklenmelidir.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker