Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Nasıl Mayalamalı?

Ne yapmalı, nasıl tutturmalı, nasıl mayalamalı?

İster elinizle yoğurun, isterseniz mikser ya da ekmek makinesi kullanın fark etmez, artık hangi tarif için hangi mayayı kullanacağınızı biliyorsunuz…

İştah açıcı mis gibi tariflerden birini veya bir kaçını denemeye karar verdiniz. Malzemelerinizi hazırladınız ve işlem basamaklarını okudunuz, artık kolları sıvamanın zamanı geldi… ama durun!

Mükemmel sonuçlar için son bir önerimiz daha var; püf noktalarını okumadan geçmeyin!

Dr. Oetker Deneme Mutfağı Uzmanları; başarılı bir mayalama için ön hazırlık aşamasında, mayalamada ve pişirme sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve aynı zamanda pişirdikten sonra da hamur işlerinizi, ekmeklerinizi sağlıklı bir şekilde nasıl saklayacağınıza dair püf noktalarını sizler için derledi.

Püf Noktaları

  • Unu her zaman eleyin ve bayat olmamasına dikkat edin.
  • Eklenecek olan su, süt gibi sıvılar ılık olmalıdır. 
  • Hamur mutlaka pürüzsüz oluncaya dek yoğrulmalıdır.
  • Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir.
  • İlk mayalanmadan sonra hamur kısa bir süre daha, 1-2 tur yoğrulur, şekil verilir ve üzeri kapatılıp ikinci mayalanma için ılık bir ortamda 20-30 dakika daha bekletilir.
  • Taneli malzemeler (ayçekirdeği içi, zeytin, fındık kırığı vb.), genellikle ikinci mayalanmadan önce eklenir.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürülebilir, çörek otu, susam, fındık kırığı serpilebilir.
  • Fırın belirtilen derece için önceden ısıtılmalıdır.
  • Fırın tepsisi, pişirme kapları ısınan fırın içinde bekletilmemeli, hazırlık için önceden dışarı alınmalıdır.
  • Tepsi ve pişirme kapları katı yağ ile yağlanmalı veya pişirme kağıdı ile kaplanmalıdır.
  • Ekmeklerin üzeri pişirilmeden önce keskin bıçak ile birçok yerinden kesilirse daha iyi bir kabarma, kabuk yapısı ve görüntü sağlanır.
  • Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
  • Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir.
  • Soğuduktan sonra kapalı olarak saklama kutularında 1-2 gün, buzdolabında 5-6 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
  • Buzdolabındaki ürünleri fırında, mikrodalga fırında, isterseniz ısıtılmış tava üzerinde veya ekmek kızartma, tost makinasında ısıtabilirsiniz. Dondurulmuş olanları mikrodalga fırında çözdürebilirsiniz.
  • Hazırladığınız mayalı ekmeği dilimleyip saklama poşetlerinde dondurabilirsiniz. Böylece çözülmesi daha kolay olur. İhtiyacınız kadarını 3-4 dakika dışarda bekletip direkt ekmek kızartma makinası veya tost makinasında ısıtabilirsiniz.
  • Maya ile pişiler, tatlı tuzlu lokmalar hazırlayabilir, yağda pişirebilirsiniz. Bu tariflerin hamurları daha gevşektir.
  • Tariflerdeki talimatlara uymak başarı garantisidir.