Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Elektrikli Davul Fırın

Özellikleri Nelerdir?

Solo ve ankastre fırınlar hayatımızda yokken özellikle börek, ev tipi pizza, fırında köfte, balık, parça tavuk gibi yemekleri pişirmek için kullanılan bir fırın tipidir. Kek ve benzeri kabaran pişimler için pek uygun değildir. İlk çıkanlarında termostat ayarı yoktu. Son zamanlarda biraz daha geliştirilerek üretilmeye başlandı. Yüksekliği dar olup daha çok yuvarlak tepsiler için uygundur. Boyutları büyük veya küçük olabilir.  Genellikle rahat taşımak için ısıya dayanıklı kulpları vardır. Dışı özel epoksi fırın boya ile boyanmıştır. Bir havalandırma kapağı ve küçük bir ısıya dayanıklı görüş penceresi, alt-üst rezistans açma kapama anahtarı ve genellikle çok derin olmayan yuvarlak 1-2 tepsisi vardır. Tepsiler duruma göre emaye olabilir. 

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Fırın rahat kullanılabilecek bir zemine konulmalı. Pişirme işlemine başlamadan evvel kapak kapalı olacak şekilde fırının fişi topraklı prize takılmalı. Fırının içi boş olarak 5 dakika kadar ön ısıtma yapılmalı. Pişirilecek gıda fırın tepsisi veya ısıya dayanıklı uygun bir kap ile fırına konulmalıdır. Pişirme zamanı pişirilecek yemeğin veya hamur işinin tipine, özelliğine ve gramajına göre değişiklik gösterebilir. Davul fırınların bir yönü daha çok ısınabilir, bu nedenle tepsi veya fırın kabı birkaç sefer fırın içinde döndürülerek yönü değiştirilmelidir. Pişen malzeme sık sık kontrol edilmeli, alt veya üst taraftan hangisi daha fazla pişmiş, kızarmış ise o taraftaki ısıtıcı kapatılmalıdır.

Çift tepsili fırınlarda iki tepsi aynı anda kullanılıp pişirilme yapılıyorsa, yine pişirme süreci takip edilmeli ve bir süre sonra tepsilerin yerleri değiştirilerek alt raftaki tepsi üst rafa, üst raftaki tepsi de alt rafa alınmalıdır. Fırın sıcak iken yeri değiştirilmemeli, çarpma ve sarsıntı gibi şiddetli hareketlerden sakınılmalıdır. Gıda maddesinin de pişerken fırın içine taşmasına veya dökülmesine izin verilmemelidir.

Fırının iç ve dış temizliğini yaparken fişin prize takılı olmamasına dikkat edilmelidir. 

Temizlenecek fırının soğuması beklenmelidir. Fırın içi ve dış gövdesi yumuşak bir bezle silinmelidir. Kuru bir bezle silerek de kurulanıp bir süre kapağı açık tutulmalıdır. Fırın içine dökülen malzemelerin hemen temizlenmesi tavsiye edilir. Kalan malzeme yanarak hem kötü kokar hem de fırına zarar verir. Temizlemede kimyasal maddeler ve aşındırıcı toz deterjan kullanılmamalıdır. Bu gibi maddeler hem kalıntı yapıp sağlık açısından sakınca doğururlar hem de boya ve emaye yüzeylerin çizilmesine, kumanda yazılarının silinmesine neden olurlar.