Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Fırın Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde fırınların kullanıldığı birçok alan vardır.

Örneğin; gıda hazırlamak ve pişirmek için ev mutfaklarında, restoran, lokanta, kafe, otel mutfağı gibi orta ölçekli sanayilerde, gıda endüstrisinde; çimento, demir-çelik sanayisi ve alüminyum sanayisinde, seramik, porselen, cam üretiminde kullanılırlar. Isı enerjisinden, katı, sıvı ya da gaz haldeki kömürden, akaryakıt ya da doğal gaz gibi yakıtlardan, elektrikten ya da güneş ısısından yararlanılarak üretilebilir.

Ağır sanayide kullanılan yüksek fırın çeşitleri konumuz dışı olup bizi asıl ilgilendirenler mutfaklarda kullanılan fırın çeşitleridir.

Fırınları; pişirme özellikleri ve boyutları gibi unsurlar ile sınıflandırabiliriz. 

  • Bu durumda, ilk sırayı ilkel fırınlara vermek gerekir. Bu fırınlarda ısı enerjisi üretmek için odun ve kömürden yararlanılır. Örneğin; tandırlar, toprak fırınlar, taş fırınlar, kuzine sobalı fırınlar gibi… Bu fırınlarda en eski pişirme yöntemleri uygulanmaktadır diyebiliriz.
  • Gıda hazırlamada endüstriyel ve sanayi tipi fırınları; firma ve kurumlara hizmet eden, toplu pişirmeye yarayan, amaca göre üretilen fırınlar olarak tanımlayabiliriz. Örnek olarak; endüstriyel ve sanayi tipi doğal gazlı pizza fırını, doğal gazlı kuzine fırın, elektrikli pasta ekmek fırını, buhar konveksiyonlu elektrikli fırın gibi…
  • Ev tipi fırınlar; sanayileşmenin gelişmesi ile birlikte daha da yerleşik düzene geçmenin sonucunda, günümüzde evlerde kullanılan fırın çeşitlerine ulaşılmıştır. Genellikle dış yüzeyleri inox, emaye gibi uygun alaşımlarla kaplıdır. Yiyecekleri uygun sıcaklık ve şartlarda pişirmeye yarayan, termostatlı-statik-turbo vb. özelliklerin birini veya birçoğunu bir arada bulunduran, geleneksel - elektrikli veya doğal gaz yardımıyla ısı sağlayan ev tipi fırınlar mevcuttur. Bunlar; davul, solo, ankastre, mini, midi, fan destekli, multi fonksiyonel, mikrodalga fırın gibi fırınlardır.

Ev tipi fırınlara ait temsili görseller;