Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Mikrodalga fırın nedir?

Mikrodalga fırınların dış görünüşleri, klasik mini fırınlara veya turbo fırınlara benzer. Fakat içyapıları, çalışma prensipleri ve pişirme yöntemleri tamamen farklıdır. Klasik fırınlarda (gazlı veya rezistanslı) önce fırının içerisindeki hava ısıtılır ve yiyecekler ısınan havanın ısı iletim yolu ile pişirilir. Mikrodalga fırınlarda ön ısıtmaya gerek yoktur. Enerji sadece pişirme sırasında harcanır. Yemek pişirme süresi diğer fırınların pişirme süresinin üçte biri kadardır. Dolayısıyla enerjiden ve zamandan tasarruf edilmiş olunur. Mikrodalga pişirme, ocakta pişirmeye  çok benzer. Fırında pişirmeye benzemez. Mikrodalga pişirme, yemeği sulu pişirme şeklindedir. Yiyecekleri kızartmak ya da gevretmek için uygun değildir.

Mikrodalga fırınlar, özel olarak tasarlanmış sistemleri ile besinlerin içerisindeki su moleküllerinin sürekli titreşimde kalması sağlanarak elde edilen enerji ile yemekleri ısıtmaktadır. Su moleküllerinin düzenli şekilde titreşmesiyle birlikte gelişim gösteren atomlar belli bir ısı seviyesine kadar gelebilir. Bu da sistemin kendi içerisinde belirli ısı üretmesine ve içerde bulunan ürünlerin pişirilmesine olanak tanımaktadır.

Mikrodalga fırınlarda tehlikeli olan, yüksek frekansın fırın dışına sızmasıdır. Mikrodalga fırınlarda kapağa konan anahtar, kapak açıkken fırının çalışmasını engeller. Kapağı bozuk olan fırınlar çalıştırılmamalıdır. Mikrodalga fırın kullanıcıları mutlaka fırın kullanma kılavuzuna göre hareket etmelidir. Fırının takılı olduğu priz kesinlikle topraklanmalıdır.

Mikrodalga fırın hakkında kısa bilgiler:

• Yiyecekleri sadece ısıtmak için radyo dalgalarını kullanan araçtır, 
• Mikrodalga fırın ile pişirme fikri ilk kez 1945 yılında Percy Spencer tarafından keşfedilmiştir 
• Mikrodalga fırın ile ısıtılan yiyecekler normal fırın ile ısıtılan yiyeceklerden daha kuru olur, 
• Mikrodalga fırın normal fırınlara göre daha hızlı ısıtır, 
• Mikrodalga fırınlar plastiğe, cama ve porselene zarar vermez, normal fırınlar zarar verebilir, 
• Su, şeker ve yağlar tarafından emilir, 
• Emildiği ilk anda atomik ısıya dönüşür, 
• Metaller tarafından yansıtılırlar. Mikrodalga fırınlarına metal malzemeler koyulmamasının nedeni de bundan kaynaklanmaktadır. 
• Mikrodalga ile pişirme, geleneksel pişirme yöntemlerinden hem daha hızlıdır hem de pişirme sürecinde yalnızca besin pişer, fırın ve ortam ısınmaz. 
• Mikrodalgalar, iyonize edici dalgalar değildir. Besin içinde ısıya dönüşür. Fırın kapandığında, fırında kaplarda ya da besin içinde bir radyasyon kalması vb. bir durum söz konusu değildir. Kalacak olan tek şey ısıdır. 
• MD ile ısıtma geleneksel ısıtmadan farklıdır. Tenceredeki yemeğin doğal gazla çalışan bir ocakta ısıtılmasında; ısı tencere çeperinden yemeğe aktarılır. Bu yöntemde ısıtma yavaştır ve etkin değildir. Sıcaklık tencerenin çeperinden merkeze doğru azalır ve homojen bir ısınma olmaz. MD ile ısıtma geleneksel yöntemlerden daha hızlıdır ve daha kısa sürede daha düzenli ısıtma sağlar.