Flag

Ayva

Kış sezonunda bulunan bir meyvedir.

Eylül ve Ekim aylarında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır. Soğuk hava depolarında bekletilir. Yıl boyunca kompostosunu market raflarında bulmak mümkündür. Ayrıca yarımşar olarak fırınlanarak ayva tatlısı yapılır. Tart, turta ve kurabiyelerde kullanılır. Daha yumuşak, sulu ve kendine has kokusu olanlar tercih edilmelidir. Doğal bir kıvam verici olan pektin ayvada çok miktarda vardır, bu nedenle başarılı reçel ve marmelat yapılır. Aynı şekilde çekirdeğinin de jelleştirme ve pembe renk verme özelliği vardır. Tarçın ve bal ayvaya çok yakışır. Elma ve armut suyu ile birlikte kullanılabilir. Ayva kompostosu geleneksel sofralarda sıklıkla yer alır. Bazı yörelerde, ilk çıkan taze ayva yaprağı ile sarma yemeği yapılır.


Ayva temizlenirken önce kuru bir bez ile ovularak üzerindeki doğal hav silinmelidir. Daha sonra yıkanıp kurutulmalıdır. Ayıklanırken dörde bölünür, çekirdekleri çıkartılır, istenirse daha küçük parçalara bölünür veya ay şeklinde dilimlenir. Kabuk kısmı arzu edilmiyorsa dört parçaya bölündükten sonra soyulabilir. Ayva kesilirken hava ile temas eden yerleri çabuk kararır, bu nedenle limon suyu sürülebilir.


Güçlü kokusu nedeniyle depolandığı yere dikkat etmek gerekir. Örneğin çay, yağ veya un gibi malzemelere kokusu çabucak siner. Salatalarda kullanılan zeytinyağı veya tereyağı içerisinde kabuğu ile bekletilen ayva yağa güzel bir aroma özelliği sağlar.


Ayva da lifli bir meyvedir. Potasyum, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri, C vitamini ve pektin gibi bir çok madde içerir. Pektinler, kolesterolü düşürür ve kan şekeri düzeylerini normale döndürürler.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker