Flag

Çilek

Taze çilek Mayıs-Temmuz döneminde bulunur.

Her ülke ve bölge yerel olarak üreticiliğini yapar. Mevsimi dışında dondurulmuşunu da bulmak mümkündür.


Özellikle kremalı pastalarda, parfe, dondurma, kup gibi tatlılarda, reçel ve marmelatlarda kullanılır. Krem şanti ile çok yakışır. Ayrıca erimiş çikolataya batırılarak sunulur. Suyundan yararlanılır. Bir çok diğer lezzete kombine edilebilir.


Yıkarken tazyikli su ile yıkanmamalıdır, parçalanabilir ve besin kaybına uğrar. Su dolu genişçe bir kap içerisinde bekletilerek kumunu dökmesi sağlanır. Bir kaç kez su değiştirilerek bekletme yapılabilir. Daha sonra nazikçe süzgeçe alınır ve süzülür.


Çilek çabuk çürüyebilir. Olgun çilek buzdolabının sebze çekmecesinde yaklaşık 2 gün saklanabilir. Fazla miktarda çilek reçel yapılarak saklanmalı veya dondurulmalıdır. Dondurma işlemi için özellikle büyük taneli çilekler püre haline getirildikten sonra dondurulmalıdır. Küçük taneli çilekler bir tepsi veya pişirme kağıdı üzerine tek tek dizilip dondurulmalı, daha sonra buzdolabı torbalarına veya kapaklı kaplara aktarılmalıdır, böylece çilek taneleri birbirine yapışmaz ve şekilleri bozulmaz. 10-12 ay dondurucuda saklanabilir.


Çileğin %90'ı sudur. Ama meyve asitleri, meyve şekeri ve aroması ona harika bir lezzet verir. Vitamin C bakımından zengin olup A ve B vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor, demir ve flor gibi mineraller içerirler.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker