Maya ve esmer şekeri bir kaseye alın. Üzerine 1 çay bardağı ılık suyu ilave edip kaşık ile karıştırın. 10 dakika bekletin.
5 su bardağı unu derin bir kaba eleyin. Tuzu ilave edip kaşık ile karıştırın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı, ılık su ve beklettiğiniz mayayı ilave edip mikserin hamur karıştırıcı uçları ile orta devirde 2-3 dakika karıştırın. Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve 7-8 dakika boyunca yoğurun. Hamuru top şekline getirin ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağladığınız kalıba alın. Üzerini kapatın ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
Süre sonunda hamurun üzerine küçük yumruklar vurarak havasını alın. D spatula yardımı ile hamuru tezgaha alın. Fazla yoğurmadan rulo şekline getirin ve 11 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı eliniz ile tezgah üzerinde hafif sıkıştırarak yuvarlayın. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine veya hafif unlanmış tepsiye aralıklı sıralayın. Hamurların birleşme noktalarının alta gelmesine özen gösterin. Üzerini bir bezle kapatıp 10 dakika bekletin.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için çalıştırın.
Alt-üst pişirme: 200 °C
Turbo pişirme: 190 °C
5 su bardağı suyu ve karbonatları bir tencereye alın. Tencereyi orta ısıdaki ocak üzerine alın. Kaşık ile karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında hamur toplarından birine unladığınız işaret parmağınızı geçirin ve yavaşça ortasında delik oluşturun. Diğer işaret parmağınızla hamuru döndürerek ortasından 5 cm çapında bir delik açın ve beklemeden kaynar suyun içerisine atın. 10 saniye sonra diğer yüzeyini de haşlayıp kevgir yardımı ile fırın tepsisine alın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın.
Bir yumurta akını 1 yemek kaşığı su ile çırpın ve hamurların üzerine sürün. Üzerlerine keten tohumu, haşhaş ve yulaf ezmesi serpip pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 15 - 17 dakika
Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
İlgili Tarifler
Ekmek
Ekmek