Ekşi maya poşetini derin bir kaba boşaltın. Üzerine ılık su ve çavdar ununu ilave edip el çırpıcısı ile iyice karıştırın. Üzerini kapatıp ılık ortamda 40 dakika bekletin.
Çavdar kırmasını derin bir kaba alın. Üzerine sıcak suyu ilave edip üzeri kapalı olarak 40 dakika bekletin.
Derin bir kabın içine yulaf ezmesi, ay çekirdeği içi, kabak çekirdeği içi, susam ve haşhaş tohumunu alın. Üzerine 1 su bardağı suyu döküp karıştırın ve üzeri kapalı olarak 40 dakika bekletin.
Sıcak su ile ıslatıp beklettiğiniz çavdar kırmasını iyice süzün.
Soğuk suda beklettiğiniz çekirdekli karışımı iyice süzün.
Oda sıcaklığındaki sütü bir kaseye alın. Üzerine 3 yemek kaşığı sirkeyi ekleyip karıştırın. Karışımı 40 dakika bekletin.
Çavdar ununu derin bir kaba alın ve el çırpıcısı veya kaşık ile iyice karıştırın. Üzerine beklettiğiniz ekşi maya karışımını, ılık su, beklettiğiniz sirkeli süt, pekmez, malt, tuz, süzülmüş çavdar kırığı ve süzülmüş çekirdek karışımını ilave edin. Mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 2-3 dakika karıştırın. Hamuru çavdar unu serpilmiş tezgaha alıp toparlayın. Karıştırma kabına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı döküp eliniz ile kabı yağlayın. Toparladığınız hamuru kabın içine alıp üzerini kapatın ve 1 saat bekletin.
Kalıbı tereyağı ile yağlayın.
Tezgahın üzerine çavdar unu, susam, yulaf ezmesi ve haşhaş tohumunu serpin. Üzerine mayalanan hamuru yoğurmadan yavaşça alın. Hamuru biraz yaydırarak tezgahtaki karışıma bulanmasını sağlayın. Hamuru nazikçe katlayarak 30 cm uzunluğunda rulo şekline getirin ve kalıbın içine alın. Üzerine çavdar ununu serpin. Üzerini mutfak havlusu veya ince bir mutfak bezi ile kapatın ve ılık ortamda 1 saat daha bekletin.
Fırını turbo pişirme 250°C ayarında çalıştırıp ısıtın. Isındıktan sonra alt-üst pişirme ayarına alın. Kalıptaki hamuru fırına alın ve 10 dakika pişirin. Süre sonunda fırınının derecesini 230°C'ye düşürün ve 10 dakika pişirin. Süre sonunda 210°C'ye düşürüp 20 dakika daha pişirin. Süre sonunda 180°C'ye düşürüp 10 dakika daha pişirin. Fırından alın, 10 dakika bekleyin ve kalıptan çıkarıp bir tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. En az 3-4 saat bekletip dilimleyerek servis yapın.
İlgili Tarifler
Ekmek
Ekmek