Maya ve yarım çay bardağı ılık suyu bir kaseye alın. Kaşık ile karıştırın, üzerini kapatın 15- 20 dakika bekletin.
Unu derin bir kaseye eleyin. Üzerine tuz, toz şeker ve hamur kabartma tozunu ekleyip kaşık ile karıştırın. Üzerine tereyağı, beklettiğiniz maya ve ılık suyu ilave edip 5-7 dakika süre ile yoğurun. Hamuru yoğurma kabına alın ve üzerini mutfak havlusu ile kapatın. 30 dakika mayalanmaya bırakın. Süre sonunda hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp kısa bir süre daha yoğurun. Hamuru rulo şekline getirip D spatula yardımı ile 10 eşit parçaya bölün. Tezgah üzerinde yuvarlayın. Hamurun katlı kısımlarının alta gelmesine özen gösterin. Pişirme kağıdının üzerine sıralayın ve üzerine mutfak örtüsü örtün. 45-50 dakika mayalanmaya bırakın.
Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için çalıştırın.
Alt-üst pişirme: 200 °C
Turbo pişirme: 190 °C
5 bardak suyu fazla geniş olmayan bir tencereye alın. Üzerine 5 paket karbonatı ilave edip çözülünceye kadar karıştırın ve orta ısıdaki ocak üzerine alıp kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında hamurları yavaşça suyun içerisine bırakın. 10-15 saniye alt kısmını ve aynı sürede hamurları ters çevirerek diğer kısımlarını haşlayın. Süreyi aşmamaya özen gösterin. Kevgir yardımı ile hamurları sudan çıkarıp pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine sıralayın. Fazla beklemeden üzerlerini bıçak ile 1 cm derinliğinde artı şeklinde kesin. Üzerlerine haşhaş ve keten tohumu serpin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 18 - 20 dakika
Süre sonunda fırından çıkarıp ekmekleri soğutma teli üzerine alın ve soğumaya bırakın.
İlgili Tarifler
Ekmek
Ekmek
Ekmek