Flag

Kek Hamuru Hazırlama

Kek hamuru hazırlamanın püf noktaları!

Un derin bir kaba elenir ve üzerine Hamur Kabartma Tozu eklenir, ya bir kaşık yardımı ile ya da mikserin spiral uçları ile düşük devirde 1-2 dakika karıştırılır ve un ile birlikte tekrar elenir. Tarifin gereği olarak kakao, nişasta gibi toz/ince granüllü malzemeler eklenecekse bunlar da ölçülü olarak bu aşamada eklenir, karıştırılır ve un ile birlikte elenir.


Margarin veya tereyağı ayrı bir kapta mikserin çırpıcı uçları kullanılarak pürüzsüz bir yapı oluşturuncaya kadar çırpılır.


Yine ayrı bir kap içerisinde Şekerli Vanilin ile şeker karıştırılır, bu karışım çırpılmış yağa yavaş yavaş eklenir ve ekleme yapılırken çırpma işlemine devam edilir. Böylece şekerin daha kolay erimesi sağlanır. Tercihe bağlı olarak Dr. Oetker aromalardan sevilen bir çeşit, bir kaç damla olarak bu aşamada eklenebilir.


Yumurtalar bir kaseye tek tek kırılır ve çırpmaya devam edilerek karışıma tek tek eklenir. Böylece bozuk yumurta olup olmadığının kontrolü sağlanmış olur. Yanı sıra her yumurta eklendikten sonra yarım dakika süre ile ve yüksek hızda çırpma yapılır. Böylece hem yapı oluşturma hem de iyi bir kabarma için uygun işlemler gerçekleştirilmiş olur.


Toz ve sıvıların buluşturulmasındaki püf noktalar

Kabartıcı ile karıştırılmış un, karışıma en son ve iki-üç aşamada eklenmelidir. Tarife süt gibi sıvılar eklenecekse un ile dönüşümlü olarak eklenebilir. Yani önce kabartıcı eklenmiş unun yarısı elenerek karışıma eklenir ve bir yandan da çırpmaya devam edilir, sıvı eklenir, daha sonra yine unun geri kalanı aynı şekilde eklenir. Hamurun yapısının çok sıvı veya çok katı olmaması gerekir, katı hamur kabarmaz ve unsu olur, çok sıvı hamur pişirme sırasında kalıptan taşabilir, çökme olabilir, içi hamur kalabilir, ayrıca kuru üzüm gibi sonradan eklenen taneli malzemeler hamurun içinde durmaz ve dibe çökebilir. Bu yüzden meyve eklenmesi düşünülen hamurlar, diğerlerinden biraz daha sıkı olabilirler.

İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Bizi Takip Et
Sosyal Medyada Dr. Oetker