Aktif maya, toz şeker ve ılık sütü bir kaseye alın. Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 10-15 dakika bekletin.
Unu derin bir kaba eleyin. Üzerine toz şeker, tuz ve şekerli vanilini ekleyip kaşık ile karıştırın. Üzerine beklettiğiniz maya, yumurta sarısı, ılık süt ve sıvı yağı ilave edin. Kaşık veya spatula ile karıştırarak hamur haline getirin. Hamuru çok hafif unlanmış tezgaha alın ve alttan üste doğru katlayarak toparlayın. Bekleteceğiniz kabın içine 1 tatlı kaşığı sıvı yağ dökün ve kabın etrafını eliniz ile yağlayın. Hamuru kabın içine alın ve üzerini yarım tatlı kaşığı sıvı yağ ile yağlayın. Hamurun üzerini kapatıp 50 dakika bekletin.
13x13 cm boyutlarında 10 adet pişirme kağıdı kesin.
Süre sonunda hamuru tezgaha alın ve yoğurmadan 25 cm uzunluğunda rulo yapın. 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçasını iki eliniz arasında pürüzsüz top şekline gelinceye kadar yuvarlayın. Hazırladığınız hamurları kestiğiniz pişirme kağıtlarının üzerine koyun. Hamurların üzerine parmaklarınız ile ezmeden hafifçe bastırarak 9-10 cm çapında yayın. Ağız kısmı 5-6 cm çapındaki bir metal veya plastik kurabiye kalıbını hafifçe una batırıp hamurların orta kısımlarını kesip çıkarın. Çıkan hamurları toparlayıp 2 eşit parçaya bölün. Yuvarlayıp pişirme kağıtlarının üzerine koyun. 10-15 dakika bekletip üzerlerine hafifçe bastırarak yassılaştırın ve aynı işlemi uygulayın. Üzerlerini kapatın ve 20 dakika bekletin.
Sıvı yağı derin bir tencereye alın. Ocağın en küçük gözünde orta ısıdaki ayarda ısıtın. Yağ ısınınca ocağı kısın ve beklettiğiniz hamurları pişirme kağıdı ile tencereye alın. 3-4 saniye sonra pişirme kağıdını maşa ile çıkarın ve 3-3,5 dakika kısık ateşte pişirin. Diğer yüzünü de 3 dakika pişirin. Tencereden alıp kağıt havlu serilmiş bir tepsiye tek sıra olacak şekilde yerleştirin ve soğumaya bırakın.
Dilediğiniz şekilde süsleyin ve servis yapın.
İlgili Tarifler
Hamur işi
Hamur işi
Hamur işi