Küçük bir kaseye 2 tatlı kaşığı aktif mayayı alın. Üzerine yarım çay bardağı ılık su ekleyip kaşık ile birkaç kez karıştırın ve 15 dakika bekletin.
Unu derin bir kaba eleyin. İçinden yarım su bardağı alıp daha sonra eklemek üzere ayırın. Kalan 3 su bardağı una beklettiğiniz mayayı, tuz ve esmer şekeri ilave edip kaşık ile karıştırın. Tereyağı ve ılık suyu ilave edip hamuru mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 2 dakika karıştırın. Üzerine kalan yarım su bardağı unu ilave edip hamur toparlanıncaya kadar 2-3 dakika daha yoğurun. Eliniz ile top şekline getirip üzerini kapatın ve 45 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru tezgah üzerine alın ve kısa bir süre yoğurun. Rulo şekline getirdiğiniz hamuru 12 eşit parçaya bölün. Bir parçasını alıp kısa bir süre yoğurun ve tezgah üzerinde hamuru koparmamaya dikkat ederek yuvarlayarak 70-80 cm boyutunda uzatın. U şekline getirin ve uç kısımlarından 3-4 cm aşağısından 2 tur birbirine dolayıp hamurun altından bağlayın. Tamamını bu şekilde hazırlayıp pişirme kağıdı serdiğiniz tepsilere alın ve buzdolabında 1 saat dinlendirin.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için çalıştırın.
Alt-üst pişirme: 200 °C
Turbo pişirme: 190 °C
5 su bardağı su ve karbonatı bir tencereye alın ve karıştırın. Orta ısıdaki ocak üzerinde kaynamaya bırakın. Süresi dolmuş hamurları teker teker olmak üzere bu suya alın, arkalı önlü olacak şekilde toplamda 20-30 saniye haşlayın ve pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsilerinin üzerine alın. Üzerlerine iri taneli tuz serpin ve fırında pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 17 - 20 dakika
Fırından alın ve soğumaya bırakın.
İlgili Tarifler
Hamur işi
Hamur işi