Unu bir kaba eleyin. Su, sıvı yağ, sirke, tuz ve yumurtayı ayrı bir karıştırma kabına alın. El çırpıcısı veya çatal ile karıştırın. Üzerine elediğiniz unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve 5-6 dakika yoğurun. 12 eşit parçaya bölüp her bir parçayı elinizde yuvarlayarak bezeler yapın. Bu bezeleri nişasta serptiğiniz bir tepsiye aralıklı olarak sıralayın. Üzerini buzdolabı poşeti veya hafifçe su ile nemlendirdiğiniz mutfak peçetesi ile kapatın ve 1 saat bekletin.
Toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ısıdaki ocakta şeker eriyinceye kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip ocağı kısın ve 20 dakika kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Bademleri derin bir kaba alın ve üzerine kaynatılmış su dökün. 10 dakika bekletip kabuklarını soyun. Mutfak robotunda çok ince olamayacak şekilde öğütün. Derin bir kaba alın, üzerine 2 yemek kaşığı toz şekeri ekleyin ve kaşık ile karıştırın. Sütü ekleyip iyice karıştırın.
Tereyağını düşük ısıdaki ocakta eritin. Biriken köpüğü üzerinden kaşık ile başka bir kaba alın. Yufkalara sürerken altta kalan sütlü kısmı da kullanmayın.
Hamurlardan birini nişasta serptiğiniz tezgaha alın. Üzerine de nişasta serperek oklava ile çok ince açın. Açtığınız yufkayı tepsi ölçülerinde kesip tepsiye yerleştirin. Kestiğiniz yufkadan kalan parçaları da uygun ölçülerde kesip tepsideki yufkanın üzerine yerleştirin ve üzerine eritilmiş tereyağından sürün. Hamurlardan 5 tanesini daha aynı şekilde hazırlayıp aralara tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin. Üzerine bademli iç malzemeyi yayın. Kalan 6 adet hamuru diğer hamurlar gibi nişasta serperek açın. Tepsiye aralara tereyağı sürerek yerleştirin.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için çalıştırın.
Alt-üst pişirme: 190 °C
Turbo pişirme: 180 °C
Tepsideki baklavayı bıçak ile küçük dilimler şeklinde kesin. Tereyağını düşük ısıdaki ocakta eriyinceye kadar bekletin. Biriken köpüğü üzerinden kaşık ile başka bir kaba alın. Altta kalan sütlü kısmı da kullanmadan dilimlediğiniz baklavanın üzerine kaşık ile yayarak her tarafına dökün. Fırının orta rafında pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 20 - 25 dakika
Süre sonunda fırın ayarını 160°C'ye düşürüp 30-35 dakika daha pişirin.
Fırından çıkan baklavayı 5 dakika bekletin ve üzerine hazırladığınız soğuk şurubu dökün. 4-5 saat bekletin. Arzuya göre badem ile süsleyip servis yapın.
İlgili Tarifler
Tatlılar
Tatlılar
Tatlılar