Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

Sorular & Cevaplar

Her zaman reçel, marmelat, jel ve meyvelere hakkında keşfedilmesi gereken yeni şeyler vardır!

Meyve seçimi, hazırlama, saklama ve alternatif tüketimler, ipuçları ve püf noktaları hakkında birçok bilgiyi burada bulabilirsiniz. Dr. Oetker Deneme Mutfağı’nın  deneyimlerinden yararlanmak için Müşteri Hizmetleri  ile iletişime geçebilirsiniz.

Sorular & Cevaplar

Reçel ve turşularım için kavanozların temizliğini nasıl sağlarım?

Kullanacağınız kavanozlarda daha önceki yıkamalardan kalan deterjan kalıntısı olmaması için kavanozları sıcak su ile iyice durulamak gerekir.

Kavanoz kapaklarını kaynayan su dolu bir tencereye koyup yaklaşık 5 dakika kaynatın ve temiz bir maşa ile sudan alın. Kapakları temiz bir mutfak havlusu üzerine sıralayın ve süzülmesini bekleyin ve gerekiyorsa 100-150 derecelik bir fırın içinde bekleterek kapakların tam olarak kurumasını sağlayın. Bez ile silmeyin. Çünkü bezden üzerlerine iplikçikler geçebilir.

Reçelyap ile ne kadar şeker ne kadar meyve kullanmalıyım?

Reçelyap poşetinin tamamı 1 kg ayıklanmış (net) meyve ve 1 kg şeker içindir. Ancak incir ve üzüm aşırı şeker içeren meyveler olduğu için toplam şeker miktarından yaklaşık 200-250 gram kadar eksiltilebilinir.

Reçelimi güneşte bekletmeli miyim?

Hayır, gerek yok. Reçelyap ile hazırlanan reçel, marmelat ve jeller çok pratik bir şekilde hazırlanırlar. Başarılı bir sonuç için ambalajın üzerinde yer alan hazırlama basamaklarına uymak yeterlidir. Kıvam, renk ve lezzet tam arzu edilen gibi olur. Bu nedenle tekrar güneşte bekletmeye gerek yoktur. Ayrıca güneşte bekletme sırasında reçele sinek, böcek, arı, karınca vb gelmesi söz konusu olabilir veya açık havadan olduğu için rüzgar ile gelebilecek yaprak, çöp ve çeşitli yabancı maddeler ve hava kirliliğinden reçeli korumak çok güçtür.

Meyveleri şekere yatırmalı mıyım?

Hayır, bu zahmetli işleme gerek yok. Bekletme, meyvelerde vitamin kaybına neden olur. Reçelyap ile meyveleri bekletmeden ve kısa sürede reçel yapılabildiği için meyvenin kendi lezzetini de koruyarak çok lezzetli reçeller yapmak mümkündür.

Kıvamı tuturmak için çok uzun süre kaynatmam gerekiyor mu?

Hayır, çok uzun süre kaynatma yapmanıza gerek yok, çok uzun süre kaynatmalar renkte değişim ve vitamin kaybına neden olur. Reçelyap içerdiği pektin sayesinde reçelin kısa sürede kıvam almasını sağlar.

Pektin nedir?

Dr. Oetker Reçelyap pektin içermektedir. Pektin, birçok bitkide, özellikle de bazı meyvelerin (ayva, elma, limon ve portakal gibi) yapısında bulunan, karbonhidratlardan oluşan doğal bir maddedir. Pektin şekerle birleşince kıvam oluşturma özelliği vardır. İşte bu özelliği nedeni ile pektin, Reçelyap ürününde, reçelin kıvamını garantilemek amacı ile kullanılmaktadır.

Limon suyu, limon tuzu kullanacak mıyım?

Gerek yok, Reçelyap ile hazırlanan reçeller şekerlenmez ve küflenmez.

 

Tüm meyveler aynı sürede mi pişer?

Genellikle evet, örneğin vişne, çilek, kayısı gibi yumuşak meyveler için aynı süreler kullanılır. Ama ayva, havuç, portakal kabuğu, erkek incir veya bal kabağı için kısa bir süre ön pişirme yapılmalıdır. Bu gibi meyveler ile hazırlanan tarifleri tarif kitapçıklarımızda, sitemizde yer alan reçel tariflerimizde ve tema sayfamızda bulabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular için Dr. Oetker Müşteri Hizmetlerini arayabilirsiniz. Dr. Oetker Deneme Mutfağı profesyonelleri size yardımcı olmaktan sevinç duyacaklardır.

Dondurulmuş meyveler ile reçel hazırlayabilir miyim?

Tabi ki! Dondurulmuş meyvelerle de tüm yıl boyunca birçok yaratıcı tarif hazırlayabilirsiniz. Meyveler donmuş halde tartılmalı ve kısa bir süre çözülmeye bırakılmalıdır. Meyveler çözülürken bıraktıkları sular da hazırlıkta kullanılmalıdır. Özellikle meyvelerin bol olduğu aylarda reçel ve marmelat pişirmeye zamanınız yoksa meyveleri porsiyonlar halinde dondurabilir ve daha sonraki mevsimlerde dondurucudan çıkartıp taze reçeller hazırlayabilirsiniz.

Sadece tek bir çeşit meyve mi kullanmalıyım?

Birbirine uyumlu, yakıştırdığınız birden fazla çeşit meyveyi karıştırarak reçel, marmelat ve jel hazırlayabilirsiniz. Örneğin kayısı, şeftali ve nektarini karıştırıp marmelat yapabilirsiniz, çilek, vişne, ahududu karışımından reçel, elma suyu ve kavun suyunu karıştırarak jel hazırlayabilirsiniz. Böylece buzdolabınızda az kalan meyveleri değerlendirmiş olacak ve ortaya farklı lezzetler çıkartmış olacaksınız.

Çeşitli otlar ve baharatlar ekleyebilir miyim?

Taze ve kurutulmuş aroma verici otları ve baharatları kullanarak farklı lezzetlerde yaratıcı reçeller ve marmelatlar hazırlayabilirsiniz. Bu malzemeler reçele en son aşamada eklenmelidir. Böylece aromaları ve renkleri daha kalıcı olur. Bu nedenle özellikle taze olanlar önceden yıkanıp kurulanmalı üzerlerinde su damlacığı ve nemlilik kalmamalıdır. Baharatları ve otları kullanırken kullanılan miktara dikkat edilmelidir, miktar meyvenin tadını örtmeyecek, sadece destekleyecek kadar olmalıdır.

Çiçekleri kullanabilir miyim?

Tabi aromalı, yenilebilir çiçeklerden yararlanabilirsiniz. Örneğin ıhlamur çiçeği, lavanta ve gül yaprakları ile reçel hazırlayabilir veya lezzet katması için diğer reçellerde kullanabilir, jellere görsel güzellik katabilirsiniz.

Sürekli köpük almak zorunda mıyım?

Hayır, buna gerek yok. Dr. Oetker Reçelyap ile reçel hazırlarken köpük alma işlemine gerek yoktur. Bu durum en çok köpüren çilek reçeli için bile geçerlidir. Diğer meyvelerin reçelleri hazırlanırken köpürme olmayabilir veya çok az olabilir, çilek reçeli hazırlanırken bir miktar daha fazla köpürme söz konusudur ama reçel pişip soğuduktan sonra köpürme ve beyaz görüntü kendiliğinden ortadan kalkar.

Bir defada maksimum ne miktarda reçel hazırlayabilirim?

Bir kerede en fazla iki paket Reçelyap kullanılarak, iki kilogram meyve ile reçel hazırlanması tavsiye edilir. Yani iki ölçü bir arada pişirme yapılabilir. Daha fazlasını işlemek hem ekipman (tencere ve ocak büyüklüğü, karıştırma kaşığı, el gücü gibi...) açısından dezavantajlıdır hem de daha uzun pişirme süresine ihtiyaç duyulacağı için meyveler daha kolay ezilecek, yanı sıra vitamin ve renk kaybı olacaktır.

Reçel kavanozunu neden ters çevirmeliyim?

Reçel kavanoza doldurulup steril edilmiş burgulu kapanan metal kapak ile sıkıca kapatıldıktan sonra ters çevrilip bir süre bu şekilde bekletilir. Böylece sıcağın etkisi ile kapak vakum yapıp hava almayacak bir duruma gelir. Kavanozun içinde marmelat veya jel varsa ters çevrilmiş şekilde soğuyuncaya kadar bekletilebilir. Taneli reçel söz konusu ise meyvelerin eşit dağılımı için soğuyuncaya kadar, kavanoz yarım saat ara ile alt üst çevrilerek bekletilir.

Reçeldeki renk değişikliğini nasıl engellerim?

Meyve ve sebzeler yapılarında doğal boyalar bulundururlar, doğal boyalar da ışık ve ısıdan çok çabuk etkilenirler. Tada etkisi olmasa da ışık ve ısının etkisi ile reçellerde kararma veya açılma olabilir. Görsel olarak iştah açamayan bu durumu önlemek için daha reçel yapmadan önce meyvelerin ısı, ışık gibi dış etkenlerden fazla etkilenmemiş olanları seçilmelidir, yani ne hiç olgunlaşmamış ham meyveler, ne de çok fazla olgunlaşmış çürümeye yüz tutmuş meyveler olmamalıdır. Hazırlanan reçelin uygun ortamlarda depolanması önemlidir. Kavanozların karanlık ve serin bir yerde saklanmaları reçelin raf ömrüne etki eder. Ayrıca kavanoz açıldıktan sonra, kapağı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır. Kavanoz kapakları açık durduğu sürece havanın etkisi ile reçelin renginde değişim olabilir.

Reçel, Marmelat ve Jel ne anlama gelir?

Küçük taneli meyvelerin kullanılması veya büyük meyvelerin küçük parçalar haline getirilmesi sonucunda hazırlanana reçel, meyve püresi ile hazırlanana marmelat, meyve suyu ile hazırlanana ise jel denmektedir.

Reçelyap ile başka neler yapabilirim?

Sadece reçel, marmelat ve jel değil Reçelyap ile çeşitli acı, tatlı, ekşi soslar hazırlayabilirsiniz. Kuru meyveleri veya kuru maddesi çok olan meyveleri de kullanabilirsiniz. Örneğin kestane, taze fındık içi ve kuru fasulye reçeli gibi... Değişik fikirler ve uygulama alanları için tarif kitapçıklarımıza ve reçelli tariflere bakabilirsiniz.