Dr. Oetker web sitesi üzerindeki ÇEREZLER (COOKIES) Hakkında

Bu web sitesi, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kullanmakta olduğunuz bilgisayar veya mobil cihazınıza çerezler yerleştirmektedir. Siteyi kullanmaya (tıklamak, sayfayı kaydırmak, çerez uyarısını kapatarak) devam ederek çerez kullanımına onay vermis olursunuz.

Çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl sileceğinizi öğrenmek için gizlilik politikamızı okuyabilirsiniz.

PASTA TARİFİ

Lezzetli ve Pratik Pasta Tarifleri

Doğum günü pastası, 1 yaş pastası, pandispanya hazırlanışı ve daha fazlası

Sevdiklerinizin en özel günlerinde onlara en lezzetli ve farklı pastayı hazırlamak ister misiniz?
Birbirinden güzel ve pratik pasta tariflerinin yanı sıra videolu pasta tarifleri, ihtiyacınız olan püf noktaları ve hayatınızı kolaylaştıracak ölçü tabosunu da sizin için hazırladık. 

Peki pasta ne demektir? 
Antik çağdan bu yana sofralarımızda yer alan, önceleri pişen şimdilerde pişmeyen çeşitlerinin de olduğu birçok çeşit pastacılık ürününe Fransızca’da verilen genel ad. Kökeni çok büyük olasılıkla “pâtisserie”den gelmektedir.

Türk pastaneciliğinde yaş pasta kuru pasta kavramları vardır. Kuru pasta tam olarak tatlı tuzlu kurabiye kavramına denk gelmektedir. 
Yaş pasta ise illaki krema içerir. Hamursuz pasta olur ama kremasız pasta olmaz! Aslında temel hamuru genellikle pandispanyadan yapılır. Pandispanya yağsız pasta hamurudur, pasta keki, pasta tabanı veya pasta katı olarak da adlandırılır.

Özellikle şeker hamuru kaplanacak olan pastaların hamurları mukavemetli olmaları açısından daha farklı hazırlanır. Tabi mereng kullanılarak hazırlanan özel pastalar da mevcuttur. Örneğin; Pavlova Pastası, Limonlu Merengli Tart…

Pasta çeşitleri içinde kullanılan malzemelerden ötürü mevsimsellik gösterebilir. Örneğin; çilekli, muzlu, şeftalili pasta gibi, balkabaklı, narlı, fıstıklı, kestaneli pasta gibi…ya incirli veya kirazlı pastaya ne dersiniz? Peki çikolatalı pasta sevenler, fındık, badem gibi kuru yemişlerle hazırlanan krokanlı pastayı da denediniz mi?
İster hazırlaması pratik ve kolay olsun isterseniz özel uğraş gerektiren, daha zor hazırlama aşamaları olanlar olsun, bütün pastalar hazırlanırken emek ve dikkat ister.

Pasta kremaları da çeşitlilik gösterir, pasta arası için daha yoğun dolgu kremaları, krem patiseriler, diplomat kreması, pişen krema çeşitleri gibi kremalar; pasta kaplamak için krem şanti, çırpılmış süt kreması veya pasta kreması kullanılabilir. Çırpılarak hazırlananların yapısı sürülebilirdir. Tereyağı kullanılarak da krema hazırlanabilir.

Pastaların boyutları, büyük küçük olabilir. Pastaların şekilleri; adet pasta, baton pasta, dikdörtgen pasta, yuvarlak pasta, katlı pasta, çok katlı pasta, kalp şeklinde pasta, lokmalık pasta olabilir. Hazırlanma şekillerine göre sıcak pasta, donuk pasta, dondurmalı pasta olabilir.

Pasta sunulduğu ana ve sunulan topluluğa ilişkin bir özellik taşır. Örneğin; düğün pastası, doğum günü pastası, yılbaşı veya yeni yıl pastası, anneler günü - babalar günü pastası, sevgililer günü pastası, bayram pastası, mezuniyet veya nişan pastası, bebek pastası, ilk yaş pastası.... 

Şimdi gelin Dr. Oetker Deneme Mutfağı Profesyonelleri tarafından hazırlanmış olan enfes pasta tariflerine göz atalım!